Wpis z mikrobloga

Quad to pikuś w porównaniu z mental damage jakie zaserwuje dziecku kilkanaście lat indoktrynacji katolickiej podczas zajęć religii w szkole.

@Phyrexia: bez kitu, mnie kiedyś pobiła katecheta ()
  • Odpowiedz
Quad to pikuś w porównaniu z mental damage jakie zaserwuje dziecku kilkanaście lat indoktrynacji katolickiej podczas zajęć religii w szkole.

@Phyrexia: myślę, że dzieciaki mają w------e na paplaninę przebierańców, chodzą bo muszą a pod ławka pewnie klocucha na ssmartfonach ogglądają.
  • Odpowiedz
@wolfKida: Przypomina mi się moja 34 letnia kuzynka, która wypomina swojej matce, że wybrała złych chrzestnych jej, bo nigdy nic od nich nie dostała. A to wykształcona dziewczyna pracująca w korpo xd
  • Odpowiedz
No istotnie dla pokolenia egoistów "kochaj bliźniego jak siebie samego" może spowodować traumę

@kontonr77: @Krzyzowiec: Tak tylko udajecie głupich? Czy straszenie piekłem lub ciągłe wpajanie poczucia winy (które jest istotne dla religii katolickiej) od małego jest ok? Pomijając już to, że w przypadku chrztu noworodek nie może odmówić w ogóle. W przypadku komunii w wielu przypadkach dzieci pomijają istote komunii świętej jako doznania religijnego skupiając się na prezentach
  • Odpowiedz
@Tagnk: Wskazywanie, że człowiek jest wielką wartością, że istnieją normy moralne, że niezależnie od wszystkiego Bóg Cię kocha, a to, co zrobisz z tą miłością zależy tylko od Ciebie, bo jesteś wolny, to straszne traumy. Nieporównywalne z ogromną traumą chrzczonego niemowlaka, czy dziecka obdarowanego prezentami z okazji pierwszej Komunii.
  • Odpowiedz
Czy straszenie piekłem lub ciągłe wpajanie poczucia winy (które jest istotne dla religii katolickiej) od małego jest ok?

@kontonr77: Może tak odniesiesz sie do tego argumentu?

Wskazywanie, że człowiek jest wielką wartością, że istnieją normy moralne,

Ale zdajesz sobie sprawe, że do tego nie potrzebna
  • Odpowiedz
Może tak odniesiesz sie do tego argumentu?

@Tagnk: Nauka, że czyny są związane z konsekwencjami to nic zdrożnego.

A co do drugiej uwagi, Bez religii, zostaje nam tylko nauka, a ta na chwilę obecną pokazuje że człowiek jest niczym więcej jak dziwacznym dziełem przypadku, którego nie czeka nic poza śmiercią.
  • Odpowiedz
@wolfKida: A ja się głupi zgodziłem na bycie chrzestnym bo mnie dosłownie błagali przed całą rodziną na ostatnią chwilę ( ͡° ʖ̯ ͡°) Zostałem postawiony pod ścianą i nie potrafiłem odmówić.
Ale na komunię nie przyszedłem bo jestem agnostykiem, prezentu też nie kupiłem. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz