Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czego warto się nauczyć, by pracować?
Mam 26 lat i mam wrażenie, że niczego nie potrafię robić.
Skończyłam technikum informatyczne, ale było tak marnego poziomu, że szkoda gadać.
W tamtym roku obroniłam dyplom z psychologii. Poszłam na te studia z zainteresowania i nie żałuję, bo po każdym innym kierunku studiów pewnie tak samo nie wiedziałabym co mam ze sobą począć. Sporo znajomych po uniwersytecie poszło do pracy w zawodzie, ale jak dla mnie to marna opcja, bo ilość darowych staży, stawki w placówkach publicznych i kwoty na szkolenia to jedno wielkie pasmo zniechęcenia. No więc wyjechałam za granicę. Wróciłam po roku z kasą i ze zniesmaczeniem. Nie chcę nigdy więcej pracować na najniższych stanowiskach u Bauerów czy innych Angolów. I stoję przed dylematem.
Mam kasę, chcę ją zainwestować w rozwój zawodowy.
Znam angielski na mocne B2 i planuję kurs na C1.
Interesują mnie rzeczy około-informatyczne, ale jestem z nich lewa.
Znam współczesną psychologię.
Mam wyczucie estetyczne.
Dobre skille społeczne. Mogę pracować zespołowo.
Ale dalej kurna nie wiem, w jakim kierunku iść.
Jakieś podpowiedzi na ten zawodowy marazm?

#pracbaza #psychologia

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6098fdf9fe0977000b8aeb5e
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Wesprzyj projekt
  • 31
OP: @scriptkitty: @RoMaN_MiKLaS: @motokate: dzięki wielkie za Wasze podpowiedzi - wezmę pod uwagę, przyglądnę się tym dziedzinom :)
@siedem_zyczen: o neuroinformatyce czytałam niedawno i to chyba nie dla mnie, za dużo medycyny w tym wszystkim :<
@nalej_mi_zupy: korpo kojarzy mi się wyłącznie z klepaniem tabelek, chyba bym nie zmogła tych Excelów w kółko
@JudeMason: w szkole średniej mieliśmy fajne zajęcia z technik multimedialnych. Robiliśmy html
@AnonimoweMirkoWyznania: No to nie mogłaś iść studiować informatyki, albo czegoś podobnego, a psychologię później sobie zrobić zaocznie? xD Psycholog na początku ma ciężko, ale buduje się prestiż i potem można otwierać swój gabinet i spoko zarabiać.
@JudeMason: w szkole średniej mieliśmy fajne zajęcia z technik multimedialnych. Robiliśmy html i inne proste rzeczy. Zawsze mi się to podobało, ale nigdy nie poszłam dalej, bo nikt tego nie wymagał. Jak po latach przerwy zaczynasz czytać, ile nowości weszło, to fakt, że kiedyś jakieś liche stronki stawiałam w internetach znaczy dosłownie nic :<

@AnonimoweMirkoWyznania: trzymaj https://www.youtube.com/watch?v=Xm4BObh4MhI
12h po angielsku, zobaczysz może frontend jest twoim przeznaczeniem.
@AnonimoweMirkoWyznania: Zrób sobie test IQ i zobacz co ludzie z IQ na twoim poziomie robią. Wybierasz coś co Ci się podoba i jedziesz w tym kierunku.

Ja tak zrobiłem i z moim IQ 121 mogę co najwyżej zostać kierownikiem MacDonalda, tak że idę do fabryki zderzaków na 3-6 miesięcy odkładam hajs i później nic nie robię za oszczędności rok. Siedzę w domu czytam sobie książki, albo ćwiczę z masą własnego ciała