Wpis z mikrobloga

@obieq: nie znalazłem, ale jeżeli dyski będą 3.0 tylko to raczej ok, przy 4.0 na 100% braknie, z tym że to też zależy od cpu Ryzeny ok, ale Intele chyba dopiero 11 mają 4.0 nie?
  • Odpowiedz
@Amelcio: ale ty wiesz że zanim zapełnisz ten swój dysk to już to nie będzie miało najmniejszego sensu?, kupiłeś jakiś dziadowski ssd co to jest minimalnie lepszy od hdd. Jedynie nvm sie opłaca kupować i to taki z odpowiednim TBW. Po za tym skoro nie masz slotu nvm to znaczy że masz jakiegoś low endowego / albo przedpotopowego kompa, więc tak czy siak i tak nie mógłbyś uruchomić kilku procesów
  • Odpowiedz
@Amelcio
żeby w miare sensownym czasie zapełnić te 28 TB to potrzebujesz minimum 8 rdzeniowego 16 wątkowego procesora (z ostatnich 2 lat), 32 gbram, no i do tego najważniejsze to ssd nvme (nie żadne sata SSD - jest niewiele szybsze od szybkich hdd) pojemność minimum 1.92 TB, najlepiej klasy enterprise żeby ci zaraz się nie zużył, jak konsumencki to polecam np. corsair mp600 (3600 TBW)

Na takim sprzęcie odpalisz 8 plotów
  • Odpowiedz
@Amelcio dodatkowo ty jakieś wyliczenia do opłacalności robisz a nie bierzesz po uwagę tego że nawet jakbyś zapełnił ten cały dysk to na dzień dzisiejszy byś miał "szansę" wydobyć w okolicach 16 dni. NA DZIEŃ DZISIEJSZY, jutro to będzie 17 dni, pojutrze 18 itd. w ile zapełnisz ten dysk?

Już nie mówiąc że są ludzie co mają po 500 plotów i kilka dni estymaty a przez miesiąc czasu nic nie wydobyli.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pwnsoon dzięki za info. Już zmieniam zamówienie. A sam komputer mam ten model kupiony tydzień temu CSL »Levitas T8187 Windows 10 Home« Gaming-PC-Komplettsystem (27 Zoll, AMD Ryzen 3, Radeon Vega 8, 16 GB RAM, 1000 GB HDD, 512 GB SSD)
  • Odpowiedz
@Amelcio tym kompem nie zawojujesz niestety, procesor za słaby (4 wątki), na nim efektownie to odpalisz 2-3 plotowania na raz, co ci na oko da 6-9 plotów na dzień, czyli dysk wypełnisz w najlepszym czasie w miesiąc ...., przy tym kompie ten nvme bedzie sie marnowal
  • Odpowiedz
tym kompem nie zawojujesz niestety, procesor za słaby (4 wątki),

@pwnsoon: a nie wiesz czy ten slot obsłuży mocniejszy procek? A przy 4 wątkowym procku zmiana ramu z 16 GB ddr4 3200 na 32 gb duzo by zmienila?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Sierpik21 moja płyta w opisie ma takie sloty jak poniżej. Czy ten adapter jest ok dla mojej płyty. Niewidze w moje PCI exp 4. Opis:
Steckplätze Mainboard2× PCIe 2.0 X1
2× PS/2
1× PCIe 3.0 X16
4× USB 3.1
2× USB
  • Odpowiedz
@Sierpik21: ok zamówiłem adapter dzięki. Generalnie będę robił 3 ploty na dobę bo plotowanie planuję tylko w nocy. W dzień jednak niech z komputera korzystają inni :) ( Podczas plotowania reszta funkcji muli )
Jeszcze pytanie ostatnie.
Podczas plotowania rozumiem najabardziej się zużywa w skutek zapisów/odczytów dysk - w tym przypadku SSE VNME m.2 Moje pytanie jest inne, czy same działki można pomiędzy dyskami hdd przenosić dowolnie w ramach tego
  • Odpowiedz