@Drakii: prawdziwy wolny rynek to skrajna decentralizacja na każdym polu oraz autarkizm jednostek względem jakiegokolwiek podmiotu gospodarczego. Dlatego poza agoryzmem każdy kapitalizm to jawne dyktatury monopoli centralizujących rynek, tworząc złodziejstwo podażowe
@Jarkendarion: Autarkizm jednostek to utopia nie da się go osiągnąć. Na wolnym rynku panuje konkurencja więc monopole to na nim rzadkość. Co to jest złodziejstwo podażowe?
@Drakii: jak autarkizm to utopia to po co popierasz wolny rynek? Powiem ci. Bo ci pasuje. Tak jak innym pasuje socjalizm lub coś innego. Więc każdy popiera to co leży w jego interesie, mając świadomość, że nikt do kompromisu chętny nie jest. Proste, wóz lub przewóz swojego interesu nad interesem innych. Tak to jest gdy.... nie ma autarkizmu. Stirner miał rację.
@Jarkendarion: Popieram wolny rynek gdyż opiera on się na dobrowolnych interakcjach nie ma w nim przymusu który stosuje państwo. Oczywiście że każdy popiera to co leży w jego interesie w moim interesie jest to żeby istniały korporacje które będą dostarczać konsumentom potrzebne dla nich produkty i usługi i w których będę mógł się zatrudnić.
@Drakii: A z innej strony niektórzy np wolą państwo, bo dostarcza im np miejsca pracy, protekcję ect. Sam napisałeś, że popierasz to co leży w twoim interesie, więc nie ejsteś zainteresowany kompromisem decentralizacji, tylko państwo zastępujesz korporacją. Więc skoro tak, przywołując twoją dyskredytację autarkizmu cóż... nawet przy komuniście twoje pojecie "wolnosci" wypada blado.
@Jarkendarion: Moje interakcje z korporacją są dobrowolne a z państwem nie jak ktoś chce być podległy państwu to ja nie mam z tym żadnego problemu o ile nie chce mi też tej podległości narzucić. Struktura kapitalistyczna jest zdecentralizowana istnieje w niej wiele niezależnych korporacji nie ma jednej centralnej korporacja.
@Drakii: Błędnie wychodzisz z założenia, że to co dobre dla ciebie, musi być dla innych i muszą razem z tobą uczestniczyć na pewnej, ekonomicznej płaszczyźnie. Poza tym umważasz, że musi istnieć jedynie korporacja jako wolny podmiot. A sam gdybym np zaczął produkować samochody z logiem kropkw w kropkę lamborgini zabroniono by mi. Także więc wolny rynek jest tak wolny jak wolny czasuje się przedstawiciel partyjny, bo mu dobrze, bo powie,
źródło: comment_1619803589paIf8U67uNmE0faa99yssY.jpg
PobierzNa jakiej podstawie stworzyłeś tego chochoła? Chcesz sobie pracować w spółdzielni to sobie pracuj co mnie to obchodzi.
Zabroniłoby