Aktywne Wpisy
pokaczw +78
Potężny polak mezczyzna alfa glowa rodziny pokazuje kto ma tutaj pierwszeństwo. Chwalebny czyn, wart wszelkich niedogodnosci. Prawość i sprawiedliwość! Niech zyje wolna polska drogowa! #typowypolak #polak #bekazpodludzi #heheszki #motoryzacja #polskiedrogi
Tywin_Lannister +197
JA #!$%@?Ę XD
co my tu #!$%@? jeszcze robimy xD w tym „kraju” xD
#bekazpisu #bekazpo #bekazlewactwa #bekazprawakow #neuropa #4konserwy #polityka
co my tu #!$%@? jeszcze robimy xD w tym „kraju” xD
#bekazpisu #bekazpo #bekazlewactwa #bekazprawakow #neuropa #4konserwy #polityka
#gielda #ekonomia
Dawaj, dawaj! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ty chyba wiadomości ogladasz gościu. Rosnąca inflacja, powolny upadek polskich firm, przejmowanie gigantów przez państwo. No ale Holecka ci powie ze jest super więc jest prawda? Podaj argumenty za tym że Polska gospodarka jest silna
1) O ile wzrosła produkcja przemysłowa w Polsce rok do roku? O prawie 19%.
2) Jaką nadwyżkę handlową Polska miała w 2020 roku? Rekordowe 6.9% PKB. Saldo obrotów bieżących (wiesz w ogóle co to jest??) - plus 3,5% PKB.
3) Jaką stopę bezrobocia BAEL (wiesz w ogóle co to jest?) ma Polska?
1. Wzrost produkcji przemysłowej w jednym miesiącu nie świadczy o długofalowej kondycji przemyslu a w konteście kondycji całej gospodarki, to tylko jeden z wielu wyznaczników. Tymbardziej że jej ogólna wielkość jest conajmniej 6 krotnie niższa niż niemiecka. Nawet hiszpania ma wyzsza wartosc produkcji przemyslowej
2. Nadwyżke handlowa wynika głownie z pogłębienia spadku importu ze względu na lockdown, niskich cen ropy a nie wzrostu eksportu per se.
@majk90: Mógłbyś podać dane? Ciekawi mnie to
Dane pochodzą z 2019 roku. Nie były od tamtego momentu aktualizowane.
Przypominam, że moje dane służą do obalenia absuradalnej i schizofrenicznej tezy o rzekomym upadku polskiej gospodarki :)
1) Dynamika produkcji przemysłowej (poza okresem marzec - maj 2020, czyli COVIDu i całkowitego lockdownu i poza ~6 jednostkowymi miesiącami w całym przedstawionym okresie, czyli od 2016 roku) jest powyżej 0. Naprawdę uważasz, że bazując na tych danych można stwierdzić, że polska gospodarka jest w upadku (a przecież tylko te twierdzenie podważam)?
2)
Dla rownowagi masz 3 inne, ktore świadczą ze nasza gospodarka ma sie zle:
1. Inflacja - w Polsce najwyzsza z calej Ue
2. Demografia - wskaznik zgonow i emigracji bezlitosnie rosnie
3. nierealnie niskie stopy procentowe.
Moja opinia ekonomiczna o naszej gospodarce