Wpis z mikrobloga

A teraz proszę o wyciągnięcie szklanych kuli - jak sądzicie, w ciągu 30 lat polska dołączy do strefy ojro? Kupuje bardzo long-term etf w ojro, i w sumie mam wątpliwości czy jest w ogóle sens zwracać uwagę na kurs walut w tym momencie
#gielda #ekonomia
  • 20
@KobertRubica: Ty chyba nie śledzisz wskaźników ekonomicznych gościu i opierasz się na gównofaktach podawanych przez ignorantów podobnych do Ciebie.

1) O ile wzrosła produkcja przemysłowa w Polsce rok do roku? O prawie 19%.
2) Jaką nadwyżkę handlową Polska miała w 2020 roku? Rekordowe 6.9% PKB. Saldo obrotów bieżących (wiesz w ogóle co to jest??) - plus 3,5% PKB.
3) Jaką stopę bezrobocia BAEL (wiesz w ogóle co to jest?) ma Polska?
Pobierz
źródło: comment_1619683156tWW4wk7UNVu2Xzr8EErgYd.jpg
@SiegfriedvonMarienstadt: Niezle sie zesrałeś stary.
1. Wzrost produkcji przemysłowej w jednym miesiącu nie świadczy o długofalowej kondycji przemyslu a w konteście kondycji całej gospodarki, to tylko jeden z wielu wyznaczników. Tymbardziej że jej ogólna wielkość jest conajmniej 6 krotnie niższa niż niemiecka. Nawet hiszpania ma wyzsza wartosc produkcji przemyslowej
2. Nadwyżke handlowa wynika głownie z pogłębienia spadku importu ze względu na lockdown, niskich cen ropy a nie wzrostu eksportu per se.
@majk90:

Przypominam, że moje dane służą do obalenia absuradalnej i schizofrenicznej tezy o rzekomym upadku polskiej gospodarki :)

1) Dynamika produkcji przemysłowej (poza okresem marzec - maj 2020, czyli COVIDu i całkowitego lockdownu i poza ~6 jednostkowymi miesiącami w całym przedstawionym okresie, czyli od 2016 roku) jest powyżej 0. Naprawdę uważasz, że bazując na tych danych można stwierdzić, że polska gospodarka jest w upadku (a przecież tylko te twierdzenie podważam)?

2)
@SiegfriedvonMarienstadt: Obalanie tezy, przez nazywanie jej schizofreniczną i absurdalną, tylko dlatego że nie pasuje do Twojego światopoglądu jest przejawem ignoracji z Twojej strony. Reszta to manipulacja, bo opierasz swoja teze o nieprawdopodobnej sile naszej gospodarki na kilku wskaznikach markoekonomicznych i chyba jedynych umiarkowanie pozytywnych, jakie świadczą o stanie gospodarki kraju w ogole.
@majk90: Teza o upadku gospodarki nie pasuje nie tylko do mojego światopoglądu ale zwyczajnie do faktów. Część z nich już przetoczyłem i wziąłem (niepotrzebnie zresztą, bo przecież to twierdzący udowadnia a twierdzenie o rzekomym upadku polskiej gospodarki było nie moje) na siebie ciężar ich udowodnienia. Jednocześnie nic nie wspominałem o "nieprawdopodobnej sile naszej gospodarki" więc jest to z Twojej strony manipulacja i zagrywanie nie fair.

Moja opinia ekonomiczna o naszej gospodarce