Wpis z mikrobloga

#ciekawscycom

Korea Południowa: Rodzice wynajmują zbirów do walki ze szkolnymi prześladowcami

Rodzice z Korei Południowej wynajmują umięśnionych mężczyzn pokrytych tatuażami, aby odgrywali rolę “fałszywych wujków” i chronili ich dzieci przed szkolnymi prześladowcami.

Lokalne media informują, że kilka firm oferuje zróżnicowane pakiety, za które trzeba zapłacić od 450 do 1790 dolarów dziennie. Oferta jest skierowana do zdesperowanych rodziców, którzy chcą zapewnić swoim pociechom ochronę przed agresywnymi rówieśnikami.

W ramach klasycznego “pakietu wujkowego”, 30- lub 40-letni mężczyzna będzie odprowadzał dziecko do szkoły i przychodził je odebrać po zakończonych lekcjach, odstraszając przy tym potencjalnych prześladowców.

Z kolei tzw. “pakiet dowodowy” oferuje pewne udoskonalenie – “wujek” uwieczni kamerą działania prześladowców i przedstawi nagranie pracownikom placówki. W ramach tego pakietu będzie on również groził, że opublikuje film w Internecie jeśli nie dojdzie do zdecydowanych kroków w kierunku zaprzestania takich zjawisk.

Natomiast “pakiet-przyzwoitka” wprowadza nieco bardziej wyrafinowaną taktykę odwiedzania rodziców prześladowców w ich miejscach pracy i narażenie ich na publiczne upokorzenie.

Ta nietypowa usługa, która pod względem prawnym funkcjonuje w szarej strefie i może być powiązana z siecią podziemnych gangów, zdaje się mieć swoje korzenie w nasilających się obawach, że prześladowanie w szkołach niepohamowanie rośnie i prowadzi niektóre dzieciaki do skłonności samobójczych.

Samobójstwo jest najczęstszą przyczyną śmierci młodych Koreańczyków (w wieku 15-24 lat). Zdaniem Chicago Policy Review, naukowcy doszli do wniosku, że ma to związek z bardzo konkurencyjnym środowiskiem akademickim i zachowaniami mobbingowymi w szkole.

WIĘCEJ: http://ciekawscy.com/korea-poludniowa-rodzice-wynajmuja-zbirow-do-walki-ze-szkolnymi-przesladowcami/

#ciekawostki #korea #koreapoludniowa #swiat #psychologia #samobojstwo #zdrowie
PalNick - #ciekawscycom

Korea Południowa: Rodzice wynajmują zbirów do walki ze szk...

źródło: comment_1619604878WLPU38xpXpfzxb2Moil5ip.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@bialy100k: to nie chodzi o to żeby łazili krok w krok za dzieckiem, tylko o to że dziecko raz powie komuś że ma tego wujka, ten wujek się z nim pokaże pod szkołą, i potem dzieciak może ich już tym wujkiem postraszyć ;)
  • Odpowiedz
@PalNick: chciałbym mieć kogoś takiego w gimnazjum. Pamiętam, że wiele razy tak było ze bałem się wyjść ze szkoły bo czekał na mnie jakis dres ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@fizzly: Domyślam się. Z 50 lat temu byłem dzieckiem, kamer nie było i też byli tacy, co ,, się czepiali". Szczęśliwie ja nie miałem dużych problemów, ale widziałem takich, co mieli. Zapewne wuj by to załatwił.
  • Odpowiedz