Witam przygotowałem sobie biznesplan pizzeri, co sądzicie? Koszty stałe: lokal 2 tysiące, opłaty 1 tysiąc, kucharz 3 tysiące, dostawca 2,5 tysiąca Zyski 20 zł na 1 pizzy. Czyli trzeba sprzedać 15 pizz dziennie, żeby wyjść na plus. #biznes #wlasnafirma #ekonomia
nie wiem co to jest biuro projektowania wnętrz. Moja znajoma projektuje wnętrza i ogrody, pracuje z domu, pracuje tylko z polecenia i ma tyle roboty, że się nie wyrabia. Do tego zawodu biuro nie jest potrzebne, chociaż może twoja była miała robić coś innego.
@zasadzka01: To prawda, ale to tylko pokazuje, jaką "smykałkę" do biznesu miała jego znajoma, planując wynajem biura do usługi, którą z powodzeniem możesz wykonywać w 100% zdalnie
@Zielonykubek: byłem z 10 lat temu w takiej pizzerii jak opisałeś we wpisie i nigdy więcej. Wolę za pizzę zapłacić 30 zł, zamiast 18 i zjeść jak człowiek.
@Zielonykubek: Po co ci kucharz czy lokal albo marketing? bierzesz pizzy Donatello z Biedronki 2 w cenie 1 ile sie da, zakładasz pizzerię na Pyszne.pl i sprzedajesz po 25 zł sztuka i jesteś do przodu 20 zł.
@Zielonykubek: jest tu dużo wpisów, które cisną bekę. Ja natomiast proponuje, żebyś zatrudnił się w jednej czy drugiej pizzeri i zobaczył jak to wygląda od środka i wtedy jeszcze raz oszacował koszty. Może przy okazji wpadniesz na pomysł, jak coś zrobić lepiej albo inaczej i się wyróżnić.
@Zielonykubek: Jak będziesz robił po taniości, na słabej jakości składnikach, to zamkniesz tak szybko, jak otworzyłeś. Główny grzech pizzeri to januszowanie na składnikach. Nie da się sprzedać wszystkiego wszystkim. Albo celujesz w ludzi co zapłacą za placek trzydzieści cm około 30 pln cienkie ciasto i dobre składniki, albo w takich, którzy oczekują za 30 pln zapchania kichy 45cm kluchem na tanich składnikach z makro.
Koszty stałe: lokal 2 tysiące, opłaty 1 tysiąc, kucharz 3 tysiące, dostawca 2,5 tysiąca
Zyski 20 zł na 1 pizzy.
Czyli trzeba sprzedać 15 pizz dziennie, żeby wyjść na plus.
#biznes #wlasnafirma #ekonomia
Pamiętam, jak typ napisał w biznes planie, że „zatrudni murzyna, który będzie pracował za darmo” xDD
Wiesz, jakie są koszty zatrudnienia pracowników dla pracodawcy, czy planujesz ich trzymać na czarno?
Policzyłeś w ogóle koszty składników i zaopatrzenia?
Ile będziesz wydawał miesięcznie na ads na fb/insta? To jest marketingowe minimum. Musisz też komuś za taką usługę zapłacić.
Planujesz remont rokalu?
Do tego przydała by się jakaś osoba na kasę/kelnerka co to ogarnie
@zasadzka01: To prawda, ale to tylko pokazuje, jaką "smykałkę" do biznesu miała jego znajoma, planując wynajem biura do usługi, którą z powodzeniem możesz wykonywać w 100% zdalnie
Na początku przerób te darmowe szkolenia z PARP:
https://www.parp.gov.pl/component/site/site/kursy-online
... zanim wpuścisz się w bankructwo
:)
Główny grzech pizzeri to januszowanie na składnikach.
Nie da się sprzedać wszystkiego wszystkim. Albo celujesz w ludzi co zapłacą za placek trzydzieści cm około 30 pln cienkie ciasto i dobre składniki, albo w takich, którzy oczekują za 30 pln zapchania kichy 45cm kluchem na tanich składnikach z makro.