Wpis z mikrobloga

Kolejne podsumowanie i plan #hiponaszosie ;)

Tydzień trochę lżejszy niż zakładany, ale idziemy dalej ;)
Wtorkowa regeneracja odpuszczona, czwartek test FTP, lekki przyrost 8W i 0.1W/kg po ~ 4 tygodniach treningu, w sobotę mocna jednostka nie wypaliła z obawy o kontuzję, w niedzielę lekki i spokojny tlen.

Z zaplanowanego czasu total 8:12 wyszło 9:57 - głownie za sprawą spacerów;)
Czas na rowerze planowany 5:52 wyszło 4:42
Tssy total planowane 345, zrealizowane 355.
Dystans nie powala: 139km.

Jak widać tydzień dość lekki można rzec regeneracyjny ;)

Niestety pierwszy planowy start znowu został przesunięty przez organizatora. Teraz planowany jest na 16.05. Więc wciąż mam 3 tygodnie do pierwszego startu. Związku na specyfikę trasy trzeba katować podjazdy. Trasa 44km 750m up. Dla amatora jakim jestem dość duże wyzwanie ścigać się na takiej trasie ;)

Plan na najbliższy tydzień dość mocny;)
Pn: Core
Wt: Sprinty Vo2Max 7x3min na ~113% ftp 1:38h 114Tss
Śr: Core
Cz: Jazda nad/pod progiem. Powtórka z nie udanej soboty. 4x5minut 94% ftp następnie 104% ftp poprzedzone rozgrzewką rampową 1:30h 108Tss
Pt: Core
Sob: Podjazdy, czyli lecę w górki i katuję podjazd do znudzenia lub wyczerpania na niskiej kadencji lub objazd trasy pierwszego startu. 2h 100-200Tss
Nd. Spokojny tlen przez w między czasie kilka akcentów na kadencje 2h:15 101 Tss

Zaplanowana objętość rowerowa to 7:23h, zaplanowane tssy rowerowe 423.

Jeśli chcesz podejrzeć jak wygląda #trening #rower #szosa z pomocą #trener zapraszam na #hiponaszosie , staram się zdawać relację po każdym treningu, oraz raz w tygodniu podrzucać zbiorcze podsumowanie i plan na kolejny tydzień.
  • 14
@Hipodups: test FTP na zewnątrz robiłeś? Kurde musiałbym sobie też zrobić (póki co bazuje na EstimatedFTP z intervals.icu) ale u mnie ciężko znaleźć tyle płaskiego, albo na tyle długi podjazd ;/
@Dziaku: Tylko na zewnątrz robię. Robię w terenie mieszanym lekkie zjazdy mam, ale na trasie 20km jest około 100m up /down więc trzeba dokręcać na zjeździe i tyle. na tagu #hiponaszosie masz link do stravy z testu, więc będzie pewnie widoczny też profil trasy.
@i-marszi: W tygodnie nie regeneracyjne wychodzi około 550 - 650 Ten tydzień był skromny, bo było go trzeba pogodzić z testem ftp i badaniami lekarskimi. Treningowe mam 4 dni w tygodniu więc na więcej tssów brakuje już przestrzeni ;) No i co za dużo to nie zdrowo, mocniejszym stajemy się podczas regeneracji, więc i na nią musi być czas ;)
@Hipodups:

Gdzieś kiedyś czytałem że CTL powinno być około 100 że by forma rosła. To daję średnio 700 TSS tygodniowo.
Co do regeneracji to inaczej regenerujesz się po długiej jeździe w Z2 a inaczej po intensywnych interwałach w Z5/Z6 ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale pewnie to wiesz (albo twój trener to wie). Teraz mi nie wyszło (za dużo jazdy w grupie) ale normalnie to 80% czasu mam
@i-marszi: u mnie ctl trzyma sie na poziomie ~65.
rozklad stref za ostatnie tygodnie wygląda tak:
38.3% z1
28% z2
11.8% z3
5.27% z5
2.97% z6

z tym ze ostatnie tygodnie to ten mocniejszy okres przygotowawczy i rzeźbienia siły + vo2max :) koło 700tssow nie ma co liczyć w moim przypadku, bo czasowo się nie wyrobie. Chyba ze wbijając 4/5h tlenu w weekendy ale to poza frajdą i przyjemnością nie ma
@i-marszi: Tylko to co wysłałeś ma pewnie bardziej racje bytu w ITT, nie w normalnym wyścigu. Normalnie nie jedziesz przez wyścig cały prawie pod progiem a różnym tempem. W moim przypadku gdzie wyścig będzie trwać max 90 a na ogół około 75 minut 2h - 2:30h tlenu raz w tygodniu jako plan minimum jest wystarczający. Co nie znaczy że nie jeżdżę czasem dłużej, po prostu nie ma takiej potrzeby i nie
@Hipodups:
Mam FTP podobne do twojego i masę też podobną. Może też spróbuję gdzieś wystartować?
Choć jak z kumplami się umówię się, a oni mają po 280-300W albo 4,5w/kg, to z moim 240-250W mam taki wyciski że już o zawodach nie myślę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ostatnio dołączyliśmy się do takich koni co sporo powyżej 300W mają. 40km/h szli pod mocny wiatr, peleton był duży więc koło
@i-marszi: Próbuj ;) W tamtym roku startowałem przy ftp 224 i 85kg wagi, dojechałem przedostatni bo nie utrzymałem się w grupie a średnia na 48km i tak wyszła 36km/h. Peleton dojechał ze średnią 42km/h. Cel na ten rok to "tylko" dojazd z główną grupą na każdym wyścigu w którym wezmę udział. A taki realny cel to zbieranie doświadczenia i obycia. A w przyszłym roku pomyślimy i może uda się powalczyć o