Wpis z mikrobloga

@Byczkumordeczko: mam wiekszy zeby nastepne bylo po równo bez tych groszy na koncu ale nadal placi sie przez 10 a nie 12.

@Voltix: jest tam widze napisane ze niby mozna rozlozyc na 12 miesiecy ale trzeba sie kontaktowac z councilem. Pamietam bylem pare ladnych lat temu to babka nie umiala mi wytlumaczyc, tak samo nie umiala wytlumaczyc dlaczego sasiad w klatce obok w takim samym mieszkaniu ma tax a gdzie
@johnmorra: też mnie to w sumie zastanawiało - council - 10 miechów, woda - 8,logika całości - 0 XD. Jedyne co w tym jest fajnego, to że roczny budżet jak się rozplanuje to zostaje potem parę groszy na dodatkowe wydatki.
@johnmorra: płacąc pierwszy raz przez pomyłkę zrobiłem 12 przelewów czyli miałem nadpłatę i w następnym roku mniej do zapłacenia ale, tym razem specjalnie, znowu zrobiłem 12 przelewów i tak co roku, obecnie płacę 80 zamiast 140
@johnmorra: Nie ma sensu doszukiwać się w tym jakiejs logiki. Możesz zapłacić od razu za cały rok z góry , w dwóch ratach , w trzech czy ile tam Ci pasuje, pod warunkiem ze dogadasz z concilem dokładnie harmonogram spłat. powiem więcej - jak masz za dużo kasy możesz nadpłacić ten podatek do tego stopnia , ze w kolejnym roku nie zapłacisz go niby wcale. Oni rozbijają to na 10 miesięcy
@johnmorra: bierzesz telefon i przestawiasz na 12 miesięcy, to trwało w moim przypadku 5 minut. W dodatku możesz sobie nawet porobić raty jakie chcesz, ja spłaciłem pierwszą ratę z tych dziesięciu, a pozostałe 9 rozbiłem na 11 mniejszych, nie ma problemu. Nie wiem czemu tak robią w zasadzie z tymi dziesięcioma wpłatami.
@adekad: no moze i mozna ale pisze wlasnie ze to jest #!$%@? ze ustawiaja jakies 10 miesiecy z automatu a nie 12. Rozlozylem sobie kwote na 12 miesiecy zaplacilem w ostatnim miesiącu a wczoraj list dostaje ze mam doplacic 19funtów...
@johnmorra: Wiekszosc angoli bierze za 10 z tego powodu ze po okresie zimowym ma wieksze rachunki za ogrzewanie (dlatego w lutym i marcu nie placisz). Troche false economy bo placisz wiecej przez te 10 miesiecy i na jedno wychodzi ale oni sa zadowoleni ze niby oszczędzają¯\_(ツ)_/¯
@Ravd: To jest właśnie taki tok myślenia jak moja znajoma. pracuje w knajpie i odkłada napiwki na wakacje. No i teraz ze jej placa tylko 80% to wiąże koniec z końcem bo jak to w gastronomii przeważnie jest minimalna stawka. Dzwoni do mnie o pożyczkę, mówie spoko pogadałem z nią chwile i wyszło, że woli się zapożyczać u ludzi niż ruszyć pieniądze na wakacji hehe
@johnmorra:

Ile lat na wyspach? Mi juz stuknelo 10 lat i nadal nnie dziwia pewne rzeczy, ale mimo tych wszystkich udziwnień wole tutaj mieszkać, niz tam. Pozdrawiam serdecznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)