Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k
Czy jest jakiś kalkulator pensji brutto/netto w PL i porównanie tych samych wartości w Czechach?
PS: Jak wygląda założenie firmy w Czechach i pracowanie w Polsce? Od razu bez bicia mówię, jestem z ekonomii nikim, dlatego pytam czy to w ogóle ma sens?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@3brd: Wygląda tak, że podatki płacisz tam gdzie mieszkasz, rozumiem, że chodzi Ci o jednoosobową działalność. Po co w takim razie zakładać ją w Czechach jak mieszkasz w Polsce?
  • Odpowiedz
@yggdrasil: Niekoniecznie podatki zawsze płacisz tam gdzie mieszkasz, np w Danii liczy się ilość dni przebywania w kraju. Tak chodzi mi o jednoosobową działalność i nadchodzące podwyżki podatków
  • Odpowiedz
@3brd: nie ma sensu, jeśli nie będziesz mieszkał na stałe w Czechach. Będziesz musiał udowadniać przed US, że albo masz tam centrum życia, albo spędzasz tam ponad pół roku w ciągu roku
  • Odpowiedz
@3brd: Tak właśnie o to mi chodzi, żeby płacić podatki w Polsce musisz mieszkać w Polsce przez większą część roku. Jeżeli nie chcesz płacić tutaj podatków to musisz się wyprowadzić i tyle. Prawo innych krajów nie ma nic do tego, chcąc uciec przed polskim fiskusem musisz to zrobić zgodnie z polskim prawem.
  • Odpowiedz