Wpis z mikrobloga

Jak myślicie, dlaczego internet tak bardzo cofnął się w rozwoju?
10-15 lat temu fora dyskusjne
- dobra organizacja, wszystko ustrukturyzowane
- łatwo wyszukać z poziomu google
- łatwo coś wyszukać z poziomu forum, wewnętrzna dobra wyszukiwarka
- dyskusje na dość wysokim poziomie i brak nacisku na lajki
Dzisiaj facebook:
- zero struktury
- nic się nie wyszukać z poziomu google
- prawie nic się nie da wyszukać z poziomu FB
- shitposty nastawione na lajki

Czemu tak się stało? Czy ma to związek z tym, że społeczeństwo głupieje z roku na rok czy może chodzi tu o coś innego?
#internet #komputery #przemyslenia #oswiadczenie #truestory #rozkminy
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arahooo: kiedyś w necie siedziały tylko osoby umiejące obsługiwać kompa czyli takie, które reprezentowały jakiś poziom. Przypomnę Ci, że teraz jest Windows10 i obrazki jak dla debili, dawniej był taki WindowsXP czy Windows Vista, gdzie wizualizacja dopiero raczkowała. To skomplikowanie odstraszało wiele osób. Ponadto komputer nie kosztował 1000-2000 tylko 5000. Ja swojego używanego kupiłem za 1200 zł, bo babka chciała 1800 zł, ale wyjeżdżała do UK i miała ciśnienie żeby
  • Odpowiedz
@arahooo: Mało tego. Nawet sam facebook 10 lat temu to był inny portal. Wszystko przejrzyste, czytelne, grupy interesujące, a nie spamowe g---o i łańcuszki. Tym właśnie wygrał rynek. A teraz? Zrobił się z niego pstrokaty, oczojebny słup ogłoszeniowy gorszy już obecnie chyba nawet od naszej-klasy.
  • Odpowiedz
@arahooo: może to przez brak konkurencji, g---o monopol zbierający dane typu fb, w-----------y się w każdy zakamarek internetu, na razie bez żadnej realnej alternatywy. Ludzie zapomnieli, że Internet to sieć zdecentralizowana, gdzie każdy może sobie postawić kompa w domu i serwować proste strony. Wszystko trzymane jest dziś w "chmurze" jakby nie można było trzymać u siebie na małym serwerze. Po prostu ignorancja.
  • Odpowiedz
@arahooo: bariera wejścia, do 2005 roku żeby publikować w sieci musiałeś mieć wiedzę techniczną, stronę, forum. Jak weszło web 2.0 każdy dostał możliwość publikacji czegokolwiek, to ściągnęło masy ludzi, pojawiła się monetyzacja, za nią szukanie jakichkolwiek metod które mogą przyciągnąć masy i sprzedac im reklamy, teraz jest to kontrolowane uzaleznienie nad którym oprócz bigtechu pracują psychologowie, neuro-naukowcy itp.

Dziś zamiast uporządkowanej struktury internauta ma dostać sieczkę która jak najdłużej utrzyma
  • Odpowiedz
@arahooo: a ja myślę że powodem (dość zaskakującym) są smartfony. 10/15 lat temu żeby korzystać z internetu trzeba było mieć komputer który był drogi i niełatwy w użytkowaniu.
Dlatego w internecie byli tylko ludzie na pewnym poziomie.
Smartfony z zainstalowanym fabrycznie facebookiem spowodowały że internet trafił pod strzechy bo smartfona ma każdy - są tanie i łatwe w obsłudze.
Dla wielu ludzi internet to facebook. Nigdy nie wyszukiwali nic sami
  • Odpowiedz
Wyszukiwarki forumowe są bardzo dobre...

@arahooo: Od strony dostosowywania kryteriów wyszukiwania - nie zaprzeczam. Ale z jednym wyjątkiem - problem z wszystkimi wyszukiwarkami obsługującymi jeden portal jest taki, że osoba szukająca jakiejś informacji może nie mieć pojęcia, że forum lub strona dedykowana danej tematyce w ogóle istnieje. Dlatego istotne są też (a może - przede wszystkim) wyszukiwarki "ogólne" pokroju Google, DuckDuckGo, które po wpisaniu frazy potrafią znaleźć fora/strony zawierające odpowiedź
  • Odpowiedz
@arahooo: znak czasów - dawniej nie było masowych mediów, ludzie siedzieli na małych forach tematycznych, było tam dużo prawdziwych fanatyków danego tematu. Potem pojawił się FB itd., ludzie ze starego internetu zajęli się życiem bardziej niż internetem a do sieci weszło nowe pokolenie dla którego FB i reszta są naturalnym elementem... i skoro już maja konto to tam szukają informacji co niestety FB skutecznie wykorzystał stając się pseudo źródłem wiedzy
  • Odpowiedz