Wpis z mikrobloga

#komputery #it #sysadmin #hardware #informatyka
Taki case:
Leciwy komputer przemysłowy, na pentium 3, dysk ATA. Dysk zaczyna już zdychać i pora wymienić na nowy. Jak wiadomo nikt już nie produkuje dysków ATA i rodzi się problem, jak podłączysz SATA do płyty która ma tylko ATA. Próbowałem już adaptery ide - sata ale podziałały tydzień/dwa i się w------y na plecy. Znacie jakiś inny sposób? Albo jakieś konwertery sprawdzone? Moduł flash/karta cf nie zda egzaminu bo potrzebuje około 80Gb pojemności. Dyski ssd na ATA to jakieś chore ceny z p---y (kogoś p------o za 64GB wołać 300zl) zresztą nikt tego prócz chińczykow z Ali chyba nie produkował.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@bruuh hint : komputer przemysłowy ( ͡º ͜ʖ͡º) żadne modyfikacje nie wchodzą w grę tam lata win2000, on nie łyknie nowego konfiga ;) specyficzny soft tam śmiga i nie ma opcji podmiany.
  • Odpowiedz
  • 1
@bruuh to są słabej jakości refurby ;) z wyzerowanym smartem do tego, poczytaj opinię na necie o tej firmie ;) pudruja trupy i leci na sprzedaż. Sata to jedyny wybór.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@korni007: komputer przemysłowy, zarabia na siebie, a ty odstawiasz januszerke, bo żal ci na niego wydać kilka stów. Albo bierzesz SSD ze złączem IDE, albo adapter i pojemna karta CF, 128GB kosztuje około 300zł a 256GB 480zł. Albo niech Januszex inwestuje w nową maszynę...
  • Odpowiedz
@korni007: Adapter na PCI używałem i działał Ok ale to było lata temu. Jeżeli to komputer produkcyjny to najlepiej zainwestować w SSD na IDE i przeboleć wydatek
  • Odpowiedz
@korni007: No problemy takie, które po prostu "wasteują" Ci parę godzin/dni rozkminy. Co do tematu to myślę, żeby pracodawca sprzęt wymienił - zrzucić dane i postawić wszystko na nowo - miałem przypadek, że pcty był z XPkiem i obsługiwały maszyny/sterowniki produkcyjne. Co nie odratowałeś to zaraz telefon, że się zesrało. Myślę, że w przejściówki nie ma się, co bawić, bo jak się coś s-------i albo spali w tym syfie to
  • Odpowiedz