Wpis z mikrobloga

Na niewielkiej ilości tłuszczu, masło lub najlepiej troche masła i oleju smażysz do miękkości cebulę. Jak już jest usmażona zmniejszasz gaz dodajesz zmiażdżone dwa ząbki czosnku i łyżkę chrzanu startego, zalewasz to wodą z szynki wędzonej którą wcześniej musisz ugotować w wodzie bez soli z pieprzem, 3 liściami laurowymi i 5 kulkami ziela angielskiego.
Na suchej patelni obsmażasz kawałki boczku, potem pokrojona kiełbasę.
Dolewasz zakwas, następnie maślankę (1 szklankę) Chwilę gotujesz, dorzucasz
@ajcomorpdezrporuewneclawonliptneilk: O jak fajnie (ʘʘ)
Też tu dzisiaj byłam ;) Jutro do dzieła.
Czosnku nie musisz smażyć, możesz go już dodać do zupy gotującej bo smażąc łatwo go przeciągnąć i jest gorzki. Wodę z wędzonej szynki zastępuję w tym roku wędzonym żeberkiem. Reszta bez zmian.
Dodając składniki smakuj potrawę, lepiej dać na początek mniej zakwasu i zobaczyć czy ci smakuje czy chcesz więcej, to samo z maślanką.