Wpis z mikrobloga

Hej,
czy ktoś z Was korzystał z usług firmy Deer Design lub innej zajmującej się projektowaniem i wykańczaniem #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie pod klucz?
Czy też wykańczacie na samodzielnie albo sami szukacie fachowca(ów)?

Zastanawiam się nad tego typu ofertą bo wychodzi ok 1000zł/m2 robocizna z materiałami więc w miarę standardowa stawka zostanie mi tylko umeblować i wstawić sprzęty typu AGD.
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@virusriddle: Ja korzystałem i niestety nie mogę polecić. Głównie z powodu czasu realizacji (wykańczanie mieszkania trwało od początku września do początku stycznia) i dbałości o detale. Plusem był na pewno profesjonalny i sympatyczny personel (koordynator + architekt), który pomógł mi w odbiorze mieszkania od dewelopera.
  • Odpowiedz
@virusriddle: 1000 zł za m2 za projekt, materiały i robociznę? Jakościowo to nawet Castorama nie jest, tylko to co z Castoramy chyba na śmietnik wyrzucili. :x
Żeby mieszkanie jako tako wyglądało, to trzeba z 1500 zł/m2 za same materiały liczyć, a gdzie tu robocizna, gdzie projekt... Takie coś tylko pod mieszkanie inwestycyjne, gdzie sam nie mieszkasz i masz to gdzieś bo pewnie i tak po kolejnych lokatorach trzeba będzie odświeżać
  • Odpowiedz
@bisek0: a czy w umowie był zawarty termin wykonania prac i ewentualne "kary" za przekroczenie terminu?
@Drmscape2: no patrząc w katalogu to mam takie firmy jak porta, opoczno, cersanit, paradyż, beckers, grohe, sanplast, roca itp. To Twoim zdaniem są gówniane marki? Jakbym sam miał kupować materiały na remont to pewnie też takie bym brał. Poza tym to jest wykończenie typu ściany, sufity, płytki, biały montaż, panele, gres, drzwi
  • Odpowiedz
Poza tym to jest wykończenie typu ściany, sufity, płytki, biały montaż, panele, gres, drzwi i ościeżnice, więc mi zostają lampy, meble kuchenne, AGD/RTV, meble w pokojach szafy

@virusriddle: A no to mów od razu. Z reguły podając cenę wykończenia za m2 wlicza się już to wszystko oprócz RTV.
  • Odpowiedz
@virusriddle: Termin w umówie wynosił 65 dni roboczych, kara umowna za dzień opóźnienia chyba 100 PLN. Nie szarpałem się już o te pieniądze, bo zależało mi na tym żeby skończyli wszystko przed ekipą montującą meble. Istotną kwestią jest też to, że całkiem sporo dopłaciłem za lepszą kabinę prysznicową, WC, armaturę, umywalkę i drewniany parkiet. Oferta z katalogu była pod tym względem ograniczona.
  • Odpowiedz
@Drmscape2: no przeca napisałem:P Są firmy, które mają ofertę pod klucz na tip top ale wybór sprzętów jest ograniczony, np. tylko AGD Beko bez możliwości wyboru nawet modelu. Do beko nic nie mam ale jednak na model lodówki wolę mieć wpływ;-)
@bisek0: hmm to pewnie wiele zależy od preferencji albo "wizji" mieszkania, której jeszcze nie mam;-) ale to widziałem, że sporo rzeczy w katalogu ma gwiazdki mówiące o
  • Odpowiedz
Ja również wykańczałam mieszkanie w programie Modern Life. Z terminu i jakości jestem zadowolona. Oferta w katalogu jest optymalna i można wybrać fajne produkty. Faktycznie za droższe rozwiązania trzeba dopłacić, jednak wszystkie modyfikacje są spięte w jasnym kosztorysie i ma się kontrolę nad budżetem. Niemożliwe, żeby udało się wyjątkowo szeroką ofertę zmieścić w kwocie ok. 1000 zł za metr kwadratowy. Wszystko zależy co komu pasuje
  • Odpowiedz
Ja również skorzystałem i nie polecam. Gładzie i malowanie jest spier.... wszędzie są smugi. Mieszkanie oddane przed terminem i widać, że robione na szybko. Pod względem tego, że nie trzeba jeździć po sklepach to dobra opcja ale patrząc po jakości wykończenia to istny dramat to co zastałem w mieszkaniu a po wprowadzeniu wychodzą kolejne niedociągnięcia...
  • Odpowiedz
@virusriddle: Ostrzegam przed podejmowaniem współpracy z tą firmą i być może firmami, które są podobne i podobnie działają . W dużym skrócie Deer Design wabi klientów prezentując na swoich stronach realizacje i podpisując je jako "pakiety". Juz na tym etapie pojawia się największe kłamstwo, bowiem w pakiecie nie ma nawet 1/3 rzeczy, które firma prezentuje na "realizacjach". Wszystko co mają wstawione jako realizacje to najpewniej jakieś mieszkania pokazowe albo o
  • Odpowiedz
  • 1
@DeerDesignOstrzegam: odkopałeś temat z 2021 roku, już dawno kupiłem z rynku wtórnego i mieszkam xD

Odnośnie twoich uwag. Jedyne co trzeba sprawdzić to umowę i skład "pakietu", tam jest wszystko opisane tylko trzeba dokładnie czytać, żeby się nie naciąć bo owszem obrazek wygląda jak "propozycja podania" na opakowaniach spożywczych
  • Odpowiedz
@virusriddle: odkopałem bowiem dałem się właśnie naciąć. Masz rację odnośnie obrazków, ale to jedno, drugie to po prostu to, że idąc do nich myślisz (myślałem) że jak np będziemy chcieli jakieś pracę dodatkowe, to zostaną one normalnie rozliczone. W praktyce firma ta nawciskała nam kitów i rozwiązań i zbajerowala w ten sposób, że np wydaliśmy na kominek w domu 30 tysięcy, mimo że realny koszt jego zakupu i montażu to
  • Odpowiedz
@virusriddle: To najlepszy pomysł, albo ogarnięcie jakiś znajomych, rodziny, która przynajmniej raz, jak nie dwa czy trzy wykańczała mieszkanie. Wiara w to, że ktoś zrobi to za nas, zrobi to dobrze, uczciwie może być złudna lekko mówiąc. My skorzystaliśmy z ich usług i nie tylko zniszczyli nam oni marzenia o domu - oddając w zasadzie niedokończoną nieruchomość, zapierając się rękami i nogami, że wszystko jest okej, bo umowa, co zrujnowali
  • Odpowiedz
Odnośnie deer design - chciałbym dodać, że spory problem z oceną współpracy i czy warto ją podjąć pojawia się w tym miejscu, w którym firma po prostu nie chce wycenić swoich usług od ręki i wymyśla ku temu jakieś powody w stylu, że teraz się nie da, bo akurat nie ma kto tego zrobić, albo firma im się zmienia - próbuje to po prostu przeciągnąć. My wycenę klimatyzacji otrzymaliśmy w styczniu 2022
kwasnyjerry - Odnośnie deer design - chciałbym dodać, że spory problem z oceną współp...

źródło: Klimatyzacja

Pobierz
  • Odpowiedz
@judyta-sowa: Obecnie firma chyba zapadła się pod ziemie - nie ma z nią żadnego kontaktu. Mieli nam oddać pieniądze w ramach reklamacji, ale nie da się z nią nawiązać kontaktu, zamiast tego odpowiada tylko wynajęty przez nich prawnik.
  • Odpowiedz