Wpis z mikrobloga

#stepujacybudowlaniec czytałem taki wpis jakiegoś architekta, który bardzo ładnie wyjaśniał czego się obawia. Było tam o tym, że nie chodzi o to, że schodek nie utrzyma ciężaru dorosłego człowieka czy nawet podskoków owego. Tam wyjaśnił, że schodek nr jeden to jest najmniejszy problem. Największym problemem są te schodki które są "zakotwiczone" w tych zamurowanych drzwiach. Czy Mirki choć trochę znają się na fizyce? Położenie nawet i 1000 kg to jest nic w porównaniu do skoku, bo wtedy nacisk jest dużo dużo większy. Odkręcały Mirki kiedyś zapieczoną śrubę? Jak się walnie kilka razy młotkiem w klucz to efekt jest dużo lepszy niż ciągnięcie takiego klucza łapami. Pierwszy schodek od razu nie jebnie. Jeśli zdjęcia nie są manipulacją to pierwsze jebną te schodki w zamurowanych drzwiach. I to nie jak się będzie na nie układać worki cementu tylko jak się będzie po nich chodzić/biegać/skakać w normalnym użytkowaniu. Może nie dziś czy jutro, ale za pół roku.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pwone: pomijając, że są tam pustaki bez zbrojenia, to jedna mirabelka wyjaśniała że coraz wyższe stopnie są coraz mniejszym ciężarem dociskane. Ma to sens. Dlatego ten pierwszy będzie tym najtrwalszym.

@eragonn14: Tutaj mamy do czynienia z dźwignią, więc bardziej właściwe byłoby określanie momentu siły, a nie siły jako takiej. To się da policzyć, ale nie wiem jaką długość ma ten schodek. Widać już było nafilmie z testów pierwszego
  • Odpowiedz
@Rafalski45: Stropu nie podniosą, ale siła docisku tej części "zakotwiczonej" może uszkodzić spoiny między pustakami, jako że taka ściana nie ma zbrojenia? Teorytyzuję oczywiście. Dowiemy się (albo i nie) jak będą testy 5 czy 6 schodka :)
  • Odpowiedz
@neo_1995 takie zakotwienie schodka to przykład podpory stałej gdzie wytrzymałość należy wyliczyć dla 3 sił: ścinanie, zginanie i rozciąganie. Akurat zgodnie z tym co mówisz najbliżej wytrzymałości granicznej będzie wytrzymałość na zginanie.
Wg moich obliczeń około 0.9kNm trzeba liczyć że tam będzie działać. Ale jaka jest wytrzymałość porothermu niezbrojonego na zginanie to nie znalazłem.
  • Odpowiedz