Wpis z mikrobloga

@OsSikorskiego: Właśnie nie wiem jak to wytłumaczyć. Bo jak oni ją odkupią, to muszą ją oddać do brokera, brokerer ją sprzedaje komuś innemu, i ona wraca w obieg, czyli znowu mogą ją wykupić? W sensie nawet nie wiem czy dobrze myślę w tym przypadku.
  • Odpowiedz
@Kaczuszkaa: to tak jakbyś powiedział. Tu nie chodzi o paliwo i mamy perpetum mobile. Musi być cena brana pod uwagę, bo ona na starcie czyni ten mechanizm niemożliwym do realizacji.
  • Odpowiedz
@myidioci: A jak Ci powiem, że nie chodzi mi o samego squeeza to też mi powiesz, że cena ma znaczenie? Chodzi mi o sam mechanizm, czy oddana akcja może wrócić do obiegu od razu i być znowu odkupiona i oddana?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Kaczuszkaa: jeśli chodzi o mechanizm to tak, to może tak zadziałać. To jak z tym przykładem z bułkami, że pożyczasz od matki 10 bułek i sprzedajesz szwagrowi za 1 zł bułka. Następnego dnia chcesz odkupić od szwagra za 90 groszy każda a ten Ci mówi: no mogę Ci odsprzedać jedną za 2 zł. Odkupujez, oddajesz matce i teraz ona wystawia znów tą bułkę ale widząc ostatnią cenę wystawia ją za
  • Odpowiedz
@Kaczuszkaa: oficjalnie na float składa sie około 50mln akcji. Każde pożyczona i sprzedana na rynku akcja zwiększa float o 1. Jeśli założymy, że instytucje i retail są w posiadaniu 150 mln akcji (50 mln to prawdziwe akcje, 100mln to akcje bez pokrycia), to shortujący muszą odkupić 100mln akcji, a nie 100mln razy jedną akcję, bo na rynku musi zostać wyłącznie 50mln dostępnych akcji do handlu
  • Odpowiedz