Wpis z mikrobloga

Szukam jakiejś książki wprowadzającej do programowania w #python ale raczej coś wokół data science / numpy / obróbka danych. Ogółem książka ma być prezentem dla osoby, która słyszała coś o programowaniu ale dawno tego nie robiła. Ktoś coś szczególnie poleca?
#programowanie #programista15k
  • 33
po co książki, w internecie wszystko jest

@Boska_Klaudia: no szkoda, że absolutna większość informacji to jest szambo w internecie, a początkujący nie potrafi odsiać dobrych źródeł od złych, brakuje też w internetowych źródłach odpowiedniej hierarchii przekazywanej wiedzy, no ale poza tymi olbrzymimi mankamentami to masz rację, wszystko jest w internecie xD
no szkoda, że absolutna większość informacji to jest szambo w internecie

@aseeon_: jak szukasz szamba to go znajdziesz

a początkujący nie potrafi odsiać dobrych źródeł od złych

ojej, biedaczek, nie potrafi znaleźć oficjalnej dokumentacji do języka i frameworka którego używa
@NewEpisode: hehe, taa :) Oficjalne mailing listy z przedstawionym rationale, kod źródłowy implemantacji, tickety i bug reporty też wszystko to do dupy - za to książka napisana x lat temu przez kogoś jest zawsze lepsza. Aż dziw że w tym, jak to nazwałeś, "w większości szambie" pytasz o porady a nie w bibliotece lub czytelni.
@Boska_Klaudia: Mówię z doświadczenia, po prostu. Byle hindus na youtube często jest w stanie wytłumaczyć lepiej niż dokumentacje, większe projekty które mają rzeczywiście dobrą dokumentacje można policzyć na palcach jednej ręki.
jak szukasz szamba to go znajdziesz

@Boska_Klaudia: Tak oczywiście, bo tak właśnie działają wyszukiwarki, że analizują jakość materiałów a nie dopasowanie do słów kluczowych. Newsflash - hindusi nauczyli się tagować i nazywać swoje filmiki odpowiednio już lata temu i początkujący trafia na to gówno za każdym razem jak szuka.

ojej, biedaczek, nie potrafi znaleźć oficjalnej dokumentacji do języka i frameworka którego używa

@Boska_Klaudia: Ojej, biedaczek, nie potrafi się pogodzić z
Tak oczywiście, bo tak właśnie działają wyszukiwarki, że analizują jakość materiałów

@aseeon_: jak się wpisze odpowiednią frazę to się dostanie informacje

Newsflash - hindusi nauczyli się tagować i nazywać swoje filmiki odpowiednio już lata temu i początkujący trafia na to gówno za każdym razem jak szuka.

chyba ty, ja tam żadnych (kompletnie żadnych) filmików z hindusami nie widzę. Poza tym, filmiki nie są dobre do nauki programowania. W nauce programowania najlepiej
mam nadzieję że 14 lat to dla ciebie wystarczająco?

@Boska_Klaudia: nie pytałem ile masz doświadczenia w udawaniu, że na czymś się znasz, ale luz

BTW, ostatnio przeczytałem książkę - GAWK: Effective AWK Programming

no to w końcu jest wszystko w tym internecie, czy nie ma

na resztę tego bełkotu to nie będę odpowiadać, typie zesrałeś się i tyle można powiedzie

ale jesteś zgorzkniała pierdoła, dające najgorsze możliwe rady najbardziej początkującym do
Książki są dużo lepsze niż info w necie

@Benio_Czarodziej: nie, książki napisane przez kogoś z zewnątrz do starej wersji projektu nie są lepsze od darmowej dokumentacji wprost od autora. No ale możecie sobie nakupować książek jeśli myślicie że uczyni to z was intelektualistów, albo jeśli myślicie że forma jest ważniejsza od treści.
@Boska_Klaudia Co ty opowiadasz za bzdury. Dokumentacja to zupełnie inna rzecz niż książka. Ktoś kto pisze książkę zgłębia temat i i pozwala ci poznać temat całościowo a nie tylko jakiś mały urywek bez kontekstu. Co z tego że masz dokumentację jak nie wiesz po co ona jest.
Co ty opowiadasz za bzdury.

@Benio_Czarodziej: to nie bzdury, chcesz to kupuj książkę jak to ci dobrze zrobi

Ktoś kto pisze książkę zgłębia temat i i pozwala ci poznać temat całościowo a nie tylko jakiś mały urywek bez kontekstu.

że co, dokumentacja to urywek bez kontekstu? No chyba że zaczynasz czytać od /examples albo API Reference. Jest jednak tak że wiele projektów ma dobrze zrobiony guide, oficjalny tutorial czy jak to
@Boska_Klaudia Gość się pyta o książkę wprowadzająca więc pewnie chce poznać podstawy s tu wyskakujesz z dokumentacją? Do prostych Crudow to se możesz i dać dokumentację ale nie do poznania języka. Zawsze kisne jak ktoś na rozmowie moje że się uczy z dokumentacji bo to mówi tyle że się nie uczy tylko coś tam przeczytał bez zrozumienia. Żaden szanujący dev ci nie powie że dokumentacja to dobre miejsce na naukę.

@Bogdan191
Łap
Gość się pyta o książkę wprowadzająca więc pewnie chce poznać podstawy s tu wyskakujesz z dokumentacją? Do prostych Crudow to se możesz i dać dokumentację ale nie do poznania języka.

@Benio_Czarodziej: ło kurna, chyba ty. Np. do Pythona jest https://docs.python.org/3/tutorial/ - co ci się w tym nie podoba? Nie dla intelektualistów? Albo https://www.gnu.org/software/gawk/manual/gawk.html - za darmo więc #!$%@?, mądrzej kupować książki?

Żaden szanujący dev ci nie powie że dokumentacja to dobre
@Boska_Klaudia No nie mogę. Porownujesz książkę do tych dokumentów? No bez jaj widać że mało co znasz się na temacie. Książka poza tym jest dużo wygodniejsza w czytaniu i bardziej motywuje. Wygodniej się też na czyta. Z psychologicznego punktu widzenia widzisz jak jesteś dalej w niej. Poza tym przykłady są dużo lepiej opisane. Uczyłem się z tego i tego i nawet nie ma tutaj o czym mówić. Książka na początek jest dużo