Wpis z mikrobloga

Szukam jakiejś książki wprowadzającej do programowania w #python ale raczej coś wokół data science / numpy / obróbka danych. Ogółem książka ma być prezentem dla osoby, która słyszała coś o programowaniu ale dawno tego nie robiła. Ktoś coś szczególnie poleca?
#programowanie #programista15k
  • 33
Książka poza tym jest dużo wygodniejsza w czytaniu

a skąd, nawet listingu nie można skopiować, wyszukiwania brak.

i bardziej motywuje.

nie, niby dlaczego? Bo pieniądze wydałeś?

Wygodniej się też na czyta.

najwygodniej to się czyta na Kindle ale nie książki o programowaniu które najlepiej czyta się na kompie bo co chwila trzeba coś pisać, próbować, kompilować.

Z psychologicznego punktu widzenia widzisz jak jesteś dalej w niej.

o kurna, to nie wiedziałem że
@Benio_Czarodziej: lol, a po co płacić jeśli za darmo otrzymuje się dobrej jakości produkt? To samo z softem, od 11 lat używam Linuksa, za soft na swoim kompie nie płacę, tylko za usługi takie jak tarsnap albo hostgator. No ale ty lubisz trwonić pieniądze, no ok, może kiedyś będę zarabiał na takich jak ty?
@Boska_Klaudia Jak się nie umie liczyć to tak potem jest. Wyda 100 zł i ma zajebista książkę na czasie która oszczędzi kupę czasu. Gdzie ty tu widzisz stracone pieniądze? Ty nigdy nie będziesz zarabiać na takich jak ja bo nie potrafisz zrozumieć że za dobry produkt się płaci. Będziesz robił 10 razy dłużej i ciężej bo nie rozumiesz po co wydaje się pieniądze. Jak stary rolnik co będzie na plecach nosił worki
@Benio_Czarodziej: tak Beniu, wydasz stówkę na książkę którą mało kto przeczytał dotyczącą wersji technologii sprzed lat i swoje 100 złotych zobaczych w snach.

Ty nigdy nie będziesz zarabiać na takich jak ja bo nie potrafisz zrozumieć że za dobry produkt się płaci.

no, i dlatego płacę za tarsnap. Mam nadzieję Beniu że czytasz wszystkie moje posty?

ak stary rolnik co będzie na plecach nosił worki bo remont Obory i automatyzacja to
@Boska_Klaudia Ja czytam dokumentację i Volvo innych, ale to jest ten etap a nie etap początkującego. Z takimi ludźmi jak ty to się nie da pracować na początku kariery bo mają swoja ograniczona wizję i koniec. Każdy programista poleca na początek książki bo po raz kolejny do napisze bo nie rozumiesz po polsku: Wiedzą jest uporządkowana i przedstawiona w sposób zrozumiały. Ale ty tylko cyferki widzisz. A najważniejsza waluta tego świata jest
Widać że gość to najgorszy sort zafiksowany na "w internecie jest wszystko a w książkach jest przestarzała wiedza".

@aseeon_: ale przecież sam tu podawałem linki do książek, tylko że darmowych i dostępnych w internecie. Zafiksowani to jesteście ale wy na bezsensownym wydawaniu pieniędzy gdy nie ma takiej potrzeby lub więcej - gdy płatny produkt pochodzi z 3rd party źródła i dodatkowo opisuje to samo co darmowy.
@aseeon_ już dodałem. To jest prosta sprawa. Przerabiałem obie ściezki i wiem jak ciężko nowym osobom na początku. Ta książka jest idealna na prezent bo łatwo tłumaczy rzeczy i naprawdę lekko się czyta. Jak osoba ją przeczyta to sama już będzie wiedzieć co dalej. Źródło warte wydania tej stówki. Potem można zawsze albo odsprzedać albo pożyczyć komuś dalej. Nie kumam tego frustrata