Aktywne Wpisy
Sylvio19 +1191
Miruny, 2 lata temu mój kuzyn z którym nie miałem właściwie żadnego kontaktu zadzwonił do mojego ojca z prośbą o pożyczke 50 tysięcy złotych na ratowanie jego firmy transportowej (ma kilka busów i tracił płynność) Ojciec się zgodził. Kuzyn pieniędzy oczywiście nie oddał. Jak gdyby nigdy nic lata sobie z żonką na wakacje i biorą nowe samochody w leasing czym chętnie chwalą się na facebooku. Ojca zbywa tekstami typu "nie mam kasy
magiol +11
Masz kwotę maks 500zł miesięcznie, w co inwestujesz? (Nie piszcie mentorakiego gówna że w siebie)
Obligacje skarbowe + ETFy + krypto?
#gielda #inwestycje #xtb #ppk #obligacje
Obligacje skarbowe + ETFy + krypto?
#gielda #inwestycje #xtb #ppk #obligacje
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wczoraj wykonałem sos z papryczek habanero wykorzystując metodę kiszenia. Papryczki (Które kisiły się 4 dni, ale na start dodałem do zalewy wody po ogórkach, więc cały proces został nieco przyspieszony) zblendowałem z octem i niewielką ilością zalewy, ponad to dodałem trochę soli, prażony czosnek i trochę oleju.
Powstałą pulpę przetarłem przez drobne sito, dzięki czemu otrzymałem sos o stosunkowo gładkiej konsystencji.
Wiele razy podchodziłem już do robienia kiszonek, ale nigdy nie kończyło się dobrze, bo te zawsze pleśniały. Jednak tym razem to się nie stało, co bardzo mnie ucieszyło. Ale teraz do brzegu:
Czy powinienem jakoś zapasteryzować sos? Czy może powinienem wykorzystać jakąś inną metodę utrwalania? Boję się, że ten może szybko się zepsuć i owoc mojej pracy pójdzie do śmieci. Pomożecie? (・へ・)
@NoJaAKto: Oczywiście, że tak. W słoiki i wekujesz.
- Pasteryzacja (wekowanie)
- Shelf stable pH (4,6 pH)
Dziękuję za komentarz i dzielenie się wiedzą, dopiero zaczynam moją "karierę" w kiszonkach i takie informacje są dla mnie bardzo cenne
Komentarz usunięty przez autora
Otworzyłem ostatnio sos z Lemon Dropów z