Wpis z mikrobloga

@Chuseok: Moim zdaniem jeśli grubi ludzie ustabilizują swoje zdrowie psychiczne i nie będą mieli z tego powodu problemów to będzie im łatwiej schudnąć, także chyba warto "uwierzyć w siebie". Dużo ludzi tyje przez stres (np. poprzez odbijanie sobie smutków życia jedzeniem).
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Chuseok: a najlepsze jest to, że oni tak p------ą w tych kampaniach jak to lubią grubasów, a potem zamawiasz ciuchy i te duże rozmiary są jednocześnie w----e dlugie i ni c---a nie idzie nic dobrać
  • Odpowiedz
@GrumpyStar:

Np. djamy na to część ciała, jaką są stopy - niektórzy uważają ją za obrzydliwą, nie są w stanie jej dotknąć, wzdrygaja się. Natomiast są też tacy, dla których widok stopy wywołuje pożądanie, podniecenie. Więc stopa jest ładna, czy nie jes ładna?

W takiej sytuacji stwierdzenie "każde ciało jest piękne" jest jeszcze większym pustosłowiem. Niemniej dalej twierdzę, że niektórzy ludzie absolutnie dla nikogo nie będą piękni - będąc np.
  • Odpowiedz
@AnimusAeger999: a w jakich kategoriach ocenia się piękno ciała? Może dla Ciebie łysy facet jest brzydki, ale dla kogoś kształt jego czaszki będzie doskonały. Wiem, o co Ci chodzi i wiem, że ja za mocno wychodzę w abstrakcję, ale chcę zwrócić tylko uwagę, że nie wiemy, które ciało jest piękne, a które nie. I głównie nasze osądy na temat wyglądu bazują na wpajanych nam i istniejących w społeczeństwie kanonach piękna.
  • Odpowiedz
nie da się jednoznacznie określić, co jest, a co nie jest piękne

@GrumpyStar: To zależy co masz na myśli mówiąc "jednoznacznie". Da się zdefiniować pewien zakres, bo jak już wspominałem, ludzie uważają za pięke i atrakcyjne cechy świadczące o zdrowiu. Pani ze zdjęcia się w nim zdecydowanie nie mieśći
  • Odpowiedz
@costelo: Ok, dlatego moje pytanie brzmi, w jakich kategoriach osadzimy piękno? Czy mieszamy w to także zdrowie, czy tylko jego formę ciała? Czy wskaźnik BMI ma być jednym z kryteriów? Bo nawet jeśli tak, to on będzie różnie rozumiany w zależności od kultury (patrz Mauretania, w której ideałem są otyłe kobiety).
  • Odpowiedz
@GrumpyStar: BMI, proporcje, symetria, stan skóry, włosów. Nic odkrywczego. Hipsterów z Mauretanii i im podobnych można śmiało ignorować, ciężko żeby społeczeństwa cierpiące na patologiczne ubóstwo były miarodajne.
  • Odpowiedz