Aktywne Wpisy
mirko_anonim +1
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy według was para #programista15k i nauczycielka5k mogłaby w przyszłości stworzyć rodzinę 2+2 i żyć na w miarę fajnym poziomie? Zakładając, że rodzina trochę pomoże z budową domu 25 km od miasta top 5 (ja zdalka/hybryda, nauczycielka może poza miastem pracować).
Co rozumiem przez fajny poziom - żadne luksusy i #nieruchomosci na wynajem, ale życie, gdzie nie muszę się martwić o kasę, stać nas na jakieś sensowne auto i wakacje za granicą raz do roku, a ja sam mogę trochę inwestować na emeryturę czy przyszłość dzieci.
IMO to osiągalne, choć trochę mnie martwi sytuacja w branży no i koszty wszystkiego.
Czy według was para #programista15k i nauczycielka5k mogłaby w przyszłości stworzyć rodzinę 2+2 i żyć na w miarę fajnym poziomie? Zakładając, że rodzina trochę pomoże z budową domu 25 km od miasta top 5 (ja zdalka/hybryda, nauczycielka może poza miastem pracować).
Co rozumiem przez fajny poziom - żadne luksusy i #nieruchomosci na wynajem, ale życie, gdzie nie muszę się martwić o kasę, stać nas na jakieś sensowne auto i wakacje za granicą raz do roku, a ja sam mogę trochę inwestować na emeryturę czy przyszłość dzieci.
IMO to osiągalne, choć trochę mnie martwi sytuacja w branży no i koszty wszystkiego.
patryk_66 +188
I tu nasuwają się moje pytania. Czy mogę wypełnić to oświadczenie w wersji elektronicznej i dodać skan podpisu? Mam mało czytelny charakter pisma i nie chcę mieć komplikacji że się celnik nie rozczyta. Oraz czy na pewno wszystkie opłaty zostaną naliczone? Nie ukrywam że zapłacić ponad połowę wartości paczki w opłatach celnych mi się nie uśmiecha.
#vat #pocztapolska #kurier #dhl #fedex #japonia #pytaniedoeksperta
@precel2000: nikomu sie nie usmiecha natomiast kupujac powinienes miec swiadomosc ze vat jest mozliwy a wybierajac fedex dodatkowo mozesz jeszcze zaplacic za obsluge agencji celnej
Firmy kurierskie mają własne agencje celne, a te 68 zł (lub więcej), to wynagrodzenie i opłaty za usługę pośrednictwa przed UCS. Możesz równie dobrze rozliczyć się samodzielnie w Urzędzie Celno-Skarbowym.
@marek-wozniak-750:
Tu się nic nie zmieliło, można się rozliczyć samemu, albo skorzystać pośrednictwa ich agencji celnej.
@precel2000: wypelniasz po prostu pdfa, żadnych skanów podpisów, ponad 30 paczek zamawiałem i nigdy nie było z tym problemu, najwyraźniej mają to gdzieś ( ͡° ͜ʖ ͡°)