Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@spanko: gdzie ty różowy pasek widzisz? Rozumiem dać jeden symboliczny znicz, ale u nas jest wyścig zbrojeń. Kto więcej zniczy nawali, większe, z pozytywką, latarką. Tony śmieci
  • Odpowiedz
@innv: Tak robią głównie osoby pochodzące ze wsi, gdzie faktycznie ten chleb się wypiekało. Siali zboże, mieli nadzieję, że dobrze wyrośnie, potem ile worków namłucili to część do młyna i z tego faktycznie wypiekali chleb. Stąd tak go szanowali. Nawet ci nie żyjacy na wsi, a którzy właśnie przeżyli głód czy biedę, bo jednak dawniej chleb był podstawowym pożywieniem. Jak teraz Chleb jest łatwo dostępny i tani (zależy też jaki
  • Odpowiedz
@MikiGRU:

tak jest to głupie ale naśmiewanie się z tego jest zwyczajnie słabe gdyż zachowanie to wywodzi się czesto z traumy

Ale ja nigdzie nie mówię o ludziach z traumami, tylko o tych ludziach którzy to robią bo tak zostali nauczeni i
  • Odpowiedz
@pitersi no to problem będzie nawet większy, bo nie planuje mieć dzieci XD
Wcześniej szanowałem i nie śmiałem się z wszelkiich religijnych tradycji i zwyczajów, ale w pewnym momencie to się staje przesadą, kiedy w każdym momencie życia musisz uważać, żeby nierozważnym nawet ruchem czy jednym słowem nie urazić dziadka na chmurce, a pilnują Cię osoby, które są żywym zaprzeczeniem nauk tego dziadka, w którego oni właśnie wierzą ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@innv: i właśnie przez takich ludzi na moim osiedlu mam na śmietniku b----l.
Bo nie wrzucą starego chleba do kosza.
Ale jak położą chleb koło kosza to jest okej.
  • Odpowiedz
Ja też robię znak krzyża przed pierwszym krojeniem? Czy jest coś w tym złego? Co ciekawe, nie jestem wierzący. Mój tato tak robił w podziękowaniu, że w tym domu mamy zawsze co jeść. Tylko tyle. Nikt nie modlił się przed posiłkami, różańca nie mielił w rękach. Czy ta niewielka część naszej kultury też jest zła i musi być z gory przypisana katolibanom i wyśmiewana jak tutaj?
  • Odpowiedz