Wpis z mikrobloga

@Suchutkowy pieniędzy z OFE nikt nie ukradł. Nie poszły na prywatne konto. Posłuzyły w dużym uproszczeniu do załatania budżetu. Wiek emerytalny trzeba było podnieść bo ZUS już wtedy ledwo dyszał a teraz jest w stanie agonalnym. VAT nadal jest podniesiony, więc wychodzi na to że to też była słuszna (z punktu widzenia budżetu) decyzja. Naprawdę ciężko znaleźć cokolwiek oprócz afery taśmowej, po której Tusk wykopał Nowaka a Sikorski odszedł w polityczny
  • Odpowiedz
- PO tak naprawdę zabierali a nic nie dawali, no niestety ale taka prawda. Wiele ulg zlikwidowali i sprzedawali w zagraniczne ręce majątek. Podobno potrafili nawet sprzedać koszary na mazurach niemcom, teraz wojsko polskie płaci kasę za ich wynajem. No masa rzeczy, ale widzę jak niektórzy dostali prawa wyborcze i idą głosować na nich z powrotem. No musicie się sami sparzyć.

@Kollo:
Typowe pisowskie p---------e, że nic nie dawali. A
  • Odpowiedz
@tomekruslan: Przy czym afera taśmowa była kompletnie z d--y bo oprócz tego, że politycy przeklinają przy jedzeniu to nic konkretnego z tego nie wyniknęło. Ktoś za coś został skazany w związku z tym?
Odnośnie OFE to napisałeś prawdę i ja nie jestem i nigdy nie byłem zwolennikiem likwidacji OFE, ale zdaję sobię sprawę, że to była trudna polityczna decyzja dla Tuska. Donald zrobił to jednak w czasach wielkiego kryzysu finansowego,
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: nie jestem za Pisem... ale będzie jak w każdej inne rozmowie. Powiedz co dało PO, jak ułątwiło Ci życie? Prócz minusów żaden nic nie napisze... Co do prywatyzacji, wszystk ozależy kto jest u sterów. Jak rozumiem PO powinno o--------ć LOT jak przynosił straty za ich rządów? A nie lepiej zmienić swoich kolesiów po kulturoznawstwie w zarządzie? Lecz się, ja mam swoje lata i przeżyłem rządy PO, ba nawet na
  • Odpowiedz
Nic mi PO nie dało i nic od nikogo nie chce. Rząd nie jest od tego, żeby coś dawać bo sam nic nie ma.
Zadaniem rzadu jest budowanie fremeworka dla obywateli, żeby ci, mogli się rozwijać, edukować itd itp. Czyli dbanie o obronność, sluzbe zdania, infrastrukture i stosunki miedzynarodowe itd.
Odnosnie LOTu to jest pytanie czy my ze swoich podatkow chcemy dokladac pieniadze do spolki ktora przynosi straty? Czy urzednik panstwowy jest
  • Odpowiedz
nie dziwi mnie twoja postawa. za czasów PO na chleb mówiłeś pep więc nie odczułeś kryzysu, teraz za czasów PiSu umiesz już, niestety, pisać i czytać, jesteś na tyle rozwinięty umysłowo żeby zauważyć że rodzicom nie starcza na chleb, to wylewasz swoje gimnazjalne myśli na wykop

@gimmeabreak: już drugi komentarz i dalej nie wymieniłaś co tak właściwie ukradli. Za to obrażasz swojego rozmówcę, to naprawdę jest już wszystko co jesteś
  • Odpowiedz
  • 0
Ja sam straciłem kilka tysięcy złotych środków z OFE które odziedziczyłem ale zamiast do mojej kieszeni trafiły do ZUS

@PiccoloGrande Co za k---a kłamstwo perfidne XD Zasady dziedziczenia 2 filaru nie zmieniły się w najmniejszym stopniu gościu.
  • Odpowiedz
@Tarec: Tak? To mówisz, że towarzystwo mnie oszukało przesyłając list mówiący, że moja matka miała zgromadzone 10 tysięcy w OFE (jeszcze przed transferem) ale z racji zachodzących wtedy zmian dają mi 5 tys. na konto, a 5 tys. dopisują mi na subkonto w ZUS? No patrz pan, tyle lat w nieświadomości.
  • Odpowiedz
  • 0
@PiccoloGrande Tak twierdzę. Ta część twoich składek, co do których mogłeś wybrać czy trzymasz je w OFE czy na subkoncie ZUS była niezmiennie wypłacana w całości.

Środki zgromadzone na subkoncie w ZUS podlegają dziedziczeniu, podobnie jak środki zgromadzone w OFE. Reforma emerytalna w 2014 r. nie zmieniła zasad dziedziczenia. Ta część składki emerytalnej, co do której mamy wybór ZUS czy OFE, będzie podlegać dziedziczeniu na takich samych zasadach, niezależnie jaką podejmiemy
  • Odpowiedz
@Tarec: No widzisz. A, że zbiegło się w to w czasie akurat z okresem transferów środków z OFE do ZUS to wyszło tak, że "wczoraj było 10, a dzisiaj jest 5, trzeba było umrzeć tydzień wcześniej, sorry".
  • Odpowiedz
  • 0
@PiccoloGrande Tydzień wcześniej dostałbyś tyle samo. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem - pieniądze, które w 2014r. przetransferowano z OFE do ZUS podlegają tym samym zasadom dziedziczenia. Natomiast pieniądze, których nie dostałeś od razu tylko zostały Ci zapisane do wypłaty przy twojej emeryturze nigdy w żadnym OFE nie były, bo to część składek, które od 2011 roku były ewidencjonowane na subkoncie ZUSowskim i od początku podlegały innym zasadom dziedziczenia.
  • Odpowiedz