Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #beaglebone #owncloud
Ogólnie postawiłem sobie w sieci lokalnej ownclouda na BeagleBone Black (1GHz) i zamontowanym dyskiem po USB 2.0, skonfigurowany SSL, cachowanie na redisie i APCu, ale mam problem, że strasznie wolno to działa. Pytanie czy ktoś ma doświadczenie z tym i czy na raspberry 4 to działało by już znośnie?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@andrew2412: nie używałem nigdy ownclouda, ale CPU 1Ghz, 512 RAM, Ethernet 100Mbit/s i USB 2.0 mówią same za siebie. Udostępnianie folderów przez smb na Pi 0 to jakieś 3-5MB/s, ten komputerek parametry ma podobne, więc wróżę zbliżone osiągi. Jaki masz router?
  • Odpowiedz
Router mam tplink C7, ale myślę że to i tak wina tego kloca, z tego powodu, że cały czas jest obciążony na 100%, mam dostęp jeszcze do Pi3B+ i sprawdzę na tym. Tam juz powinno być lepiej ale i tak brakuje 1Gbit i usb 3.0.
  • Odpowiedz
@andrew2412: pytam o router, bo gdybyś miał słaby to nawet wymiana na Pi4 by nie pomogła. Ale masz chyba identyczny co ja i on radzi sobie z łączami gigabitowymi, NAS-ami i przepustowościami powyżej 100 MB/s. Tak jak piszesz bez USB 3.0 i Gigabit Ethernet to wszystko nie ma sensu bo jesteś skazany na 10 MB/s.
  • Odpowiedz