Aktywne Wpisy
Oldjero +114

k888 +31
#psiarze #patologiazewsi
Młodzi poprosili zamiast kwiatów czy innych dupereli na wesele karmę dla psów do schroniska. I oczywiście wielki wysryw w komentarzach. Eh....
Młodzi poprosili zamiast kwiatów czy innych dupereli na wesele karmę dla psów do schroniska. I oczywiście wielki wysryw w komentarzach. Eh....
źródło: temp_file5340341308420088867
Pobierz

Czy dobrze rozumiem:
1. Przelewam sobie fiata na bitpandę (sepa darmowy z konta eur w PL)
2. Przelewam fiata na pro (darmo)
3. Kupuję #bitcoin (0,1% albo 0,15% prowizji od transakcji)
3.1 Czy trzymać BTC na bitpanda pro czy trzeba gdzieś wyprowadzić bo niebezpiecznie?
4. Zarabiam mnóstwo i chcę wypłacić
5. Sprzedaję BTC za fiat na pro (i znowu 0,1/0,15% prowizji)
6. Przelewam fiat na nie-pro (darmo)
7. Przelewam fiat na moje konto eur w PL - nie wiem czy/ile to kosztuje, nie udało mi się znaleźć
Dodatkowo - do czego odnoszą się te opłaty?
https://www.bitpanda.com/en/limits#transactioncosts
Chcę to sobie wszystko zsumować i policzyć ile dokładnie % prowizji wszelakich zapłacę za cały proces, bo aktualnie kupuję na Revo, ale prowizje zabijają zysk.
@kabzior: nikt większych sum na giełdach nie trzyma, nie wiem ile to "większa suma" dla ciebie, jest ok bo to jedna z niewielu giełd z której można tanio wypłacić, ta opłata zależy od ilości tx w mempoolu, jak jest ich dużo to ta opłata będzie większa i warto zaczekać, nie płacić 10-15€ za wypłacenie tylko 2-3€
7.
czytałem Twoje posty na tagu o tym gdzie kupować i jak kupować, te w formie poradnika :) więc wiem chyba jak doładowywać fiatem (mam stare konto Alior Kantor, zanim jeszcze zacząłem używać Revo, różnica kursu eur Alior/Revo to aktualnie 1gr więc nie będę się bawił w mBank->Revo->Alior->Bitpanda tylko wyeliminuję Revo, w razie gdyby różnica miała być większa włączę w proces Revo).
czyli jeśli wypłata fiata
@kabzior: to wszystko, nie ma innych ukrytych prowizji. Dokładnie tak jest jak to opisałeś, ja się za głowę łapię jak widzę że ktoś kupuje krypto na revolucie :DDD bo to 2x 2,5% albo 2x 1,5% ale do tego kurs jest inny zawyżony i zaniżony gdy sprzedajesz dlatego realnie
@plaisant: błędy początkującego, dobrze że na tagu można się szybko doedukować, za dużo tych transakcji nie narobiłem, więc i koszta relatywnie niewielkie
https://www.bitpanda.com/en/limits#transactioncosts
I co bardziej zaskakujące dla mnie - dobrze rozumiem, że przelanie swoich BTC z Electrum na giełdę też obarczone jest prowizją (i ustala się ją samemu i od jej wysokości zależy szybkość transakcji? tak to zrozumiałem...)?
Ile trwa taka operacja? Wyprowadzenie z giełdy spoko, nie jest time-sensitive, ale np jak widzę że kurs się wali i chcę
@kabzior: jak wejdziesz na ta stronę jutro to chyba będzie inna cena za wysłanie (0.00047380 BTC) bitpanda patrzy na mempool ty też możesz popatrzeć https://mempool.space/ jak na tej stronie będzie tanio i bedzie mało tx w oczekujących (patrz pierwszy blok od lewej) to na panda wypłata będzie po 0.00006 BTC
Jak już będziesz miał BTC na swoim portfelu to możesz sobie