Wpis z mikrobloga

@szzzzzz ja bylem w takiej knajpie w poznaniu z takim klimatem stare gazety z prlu na scianach zamiast tapety, talerze polski ludowej i cerata ale w tle lecial dawid podsiadlo pewnie gdzies jest jakas knajpa true prl
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@szzzzzz: jestem #wykop40plus pamiętam PRL ale jako takich pijlni wódki to nie. Były bary piwne gdzie było tylko piwo. Nawet takie małe budki i piło się na zewnątrz na stojąco.
Teraz i tak pewnie #!$%@?ą oprócz piwa setki czipsów i batonów. To już nie będzie klimat prl. Tylko nazwa ale reszta nie. Wiadomka, że narketing nie pozwoli sprzedać samego piwa/wódki.
@kupczyk ok, to bardzo potrzebna informacja. W takim razie, czy były bistra, restauracje, bary, gdzie nie tylko się jadło, ale i piło? Jak to wtedy wyglądało?
@szzzzzz: Najlepiej klimat PRL oddaje stołówka w starym Collegium Historicum. Kiedyś jadałam tam codziennie, ale ogólnie tak wyglądały wszystkie bary i knajpy, z tym że piwko się piło w budkach. :)
@Kotolazik: W PRLu nie było starych gazet na ścianach, w PRL w gazety się zawijało kiełbachę inny habas. ;) Ja jako studentka lubiłam sobie wziąć jabłko i taki mały kawałek kiełbaski (bo trzeba było oszczędzać - kiełbasę cholernie trudno było dostać) w gazetkę zawinąć i kupić sobie piwko, była budka między Coll. Chemicum a Coll. Anatomicum i to było moje śniadanie. Piękne czasy. ;-)