Aktywne Wpisy

stndix +385
#zalesie
W nocy z czwartku na piątek włamali mi się do remontowanej chałupy i okradli mnie. Osiedle bliźniaków, zwarta zabudowa. Zajumali towaru za ok 12k zł. Objętościowo to cała paka busa. Głównie narzędzia budowlane i ogrodnicze, ale wzięli też dwa komplety kół do aut. Wynieśli to wszystko w środku nocy nie budząc nikogo poza sąsiadką przez ścianę, która to myślała że to ja sobie remontuje dom o 2 w nocy
W nocy z czwartku na piątek włamali mi się do remontowanej chałupy i okradli mnie. Osiedle bliźniaków, zwarta zabudowa. Zajumali towaru za ok 12k zł. Objętościowo to cała paka busa. Głównie narzędzia budowlane i ogrodnicze, ale wzięli też dwa komplety kół do aut. Wynieśli to wszystko w środku nocy nie budząc nikogo poza sąsiadką przez ścianę, która to myślała że to ja sobie remontuje dom o 2 w nocy

denazyfikacja +19
Czy Wy też czasem macie wrażenie, że idea #czarnolisto na Wykopie jest w pewien sposób nadużywana? W tym roku aż 26 osób dodało mnie na czarno, co mnie szczerze mówiąc zdziwiło. Pewnie większość z Was mnie w ogóle nie kojarzy i macie w tym pełną słuszność; wstawiam może 5-10 komentarzy/postów miesięcznie, większość to losowe memy z galerii albo heheszkowe komentarze w stylu "no to rasizm". Czasem naprawdę zastanawia mnie funkcjonowanie
źródło: image_picker_54B45BB2-D60D-4BFD-B068-4EEAFAE9D242-54415-000012C28DDBCDE8
Pobierz

Chciałbym mieć postawione kilka usług w sieci lokalnej. samba, ntp, pihole, dhcp z pxie itd...
Kłopot polega na tym że:
nie do końca umiem dokera
Usługi często są powiązane z konkretnym sprzętem
Sprzęt ma różne procesory
Więc na przykład doker z piHole, czy dhcp może stać gdzie chce, ale już tftp musi być na PC z dyskami
za to usługa radia SDR musi być związana z konkretnym radiem wpiętym na USB... A Router może być na PC z dwoma kartami sieciowymi lub na malinie z Vlanami.... ale powinien być na PC by chodziło szybko itd itd...
jak zrobić to najbardziej automagicznie, najlepiej jak by można było w konfiguracji kontenera powiedzieć, no ty potrzebujesz:
to to i to, a jak nie będzie czegoś to od biedy to,
i potem mówię im idzcie i żyjcie sobie jak chcecie, one jakoś się rozrzucą po sieci lokalknej i będzie to działało?
@wytrzzeszcz: USB over IP obadaj
Jak postawić omv5 znajdziesz spokojnie na youtube. Dosyc
źródło: comment_1615308459IUao3KxYkftWVtkLklaqi5.jpg
PobierzA, i portainer jest ograniczony do v2 docker compose więc