Wpis z mikrobloga

@Brodeon: Od kiedy Java nie może służyć do budowy szybkiego systemu operacyjnego?
Prawdą jest, że Java nie powinna służyć do tworzenia systemu operacyjnego ale Java od razu na sam swój fakt nie musi być powolna. Też zależy wszystko od implementacji maszyny wirtualnej, bo samej Javy nie można wsadzić pod system operacyjny ponieważ coś musi budować maszynę wirtualną która będzie wykonywać instrukcje. Można by też zrobić po prostu przekompilowany bootloader i
@vajroos: @yggdrasil: python jest swietnym językiem, łatwość prototypowania, przejrzysty kod, jak coś musi działać szybko to można zejść do poziomu cythona

Jednak żeby mieć dobry codebase w pythonie trzeba mieć bardzo dobrych developerow, w pythonie łatwo pisać beznadziejny kod i stad wynika imo niechęć do niego.
@mcnight95 z tą przejrzystością kodu to bym nie przesadzał.
@nycaff: Jest wiele algorytmów które potrafią działać na Javie szybciej niż napisane w C, co mnie też z początku z dziwiło jak widziałem wyniki. Raczej to, że Java działa na wirtualnej maszynie raczej powinno z miejsca eliminować Javę z tworzenia w tym języku OSa. Jest też baza danych - Cassandra która działaja na JVM i maj przedziwne ograniczenia/zalecenia patrząc pod względem innych baz danych by tylko nie odpalał się Garbage Collector.
pythonie łatwo pisać beznadziejny kod

@inny_89: Nie przesadzaj. Znacznie łatwiej jest napisać > koszmarki np. w javie.

@tmtm zacytowałes nie moje słowa. To @mcnight95 napisał.
I choć ciekawe akurat w tym się z nim zgadzam.
@dean_corso: to weź napisz kawałek kodu co będzie coś liczył rekurencyjnie, no nie wiem - jakiś generator numerów numerów pesel czy nip ze sprawdzaniem czy wygenerowany numer jest prawidłowy
Zdziwisz się jak python klęka wydajnościowo - bez parallel'a będzie wolniejszy kilkadziesiąt razy od javy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Z parallel'em to już lepiej nawet nie wspominać
@inny_89: Witaj kolego ciężko pracujący dla dobra nas wszystkich. Python to najlepsze co mnie spotkało w programowaniu.

@tmtm mnie też. Dlatego wiem, że z tą przejrzystością kodu to nie ma się co tak zachwycać.
@Brodeon: Java w tym wypadku byłaby specyfikacją a nie użytą maszyną wirtualną, napisałem to drugie. To pierwsze to truizm, język to tylko narzędzie można go przełożyć na każdą platformę i miejsce.
Jest wiele algorytmów które potrafią działać na Javie szybciej niż napisane w C

@Brodeon: nie jestem hejterem Javy, ba nawet bardzo lubie Jave, ale żaden algorytm napisany w Javie nie bedzie szybszy niz analogiczny napisany w C przez narzuty JVMowe.