Wpis z mikrobloga

Mirko z #komputery #webdev.
Mam krótkie pytanie odnośnie #nginx . Disclaimer: nie jestem webdevem tylko mam zainstalowany nextcloud jako plugin w TrueNAS
Jak na prawdę wymusić mu przekierowanie z HTTP na HTTPS?

Poradniki na jakie napotkałem mówią o dopisaniu odpowiedzi 301. I tu są dwie wersje (w tym przypadku):
W jego pliku konfiguracyjnym nginx.conf lub w podkatalogu dla witryny ( w tym przypadku ./conf.d/nextcloud.conf ).

Gdzie bym nie wpisał poprawnej konfiguracji i zrestartował nginx (maksymalnie z warningami o porzuconych dyrektywach), to przeglądarki WWW nadal potrafią wyświetlić stronę po HTTP.

nginx w pluginie jest w wersji 1.18.0
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak nie masz innych stron to zmien pierwszy konfig server na:
server {
listen 80 defaultserver;
listen [::]:80 default
server;
servername ;
  • Odpowiedz
@breja: Jest tylko nextcloud. To plugin(technicznie jails) w TrueNAS, więc ngixa dedykuję nextcloudowi (to jego piaskownica).

W tym miejscu zamieniłem swój adres na foo.bar.com. Ogólnie w tej chwili nginx gada po HTTP i HTTPS na portach 80 i 443.
Zrypało się po aktualizacji pluginu bez zaznaczenia aktualizacji jailsa.
Zaobserwowałem że aktualizacja zmieniła mi nginx.conf, bo nextcloud.conf przeżył aktualizacje (zachowane odniesienia do certyfikatów).
  • Odpowiedz
jak nie masz innych stron to zmien pierwszy konfig server na:

server {

listen 80 defaultserver;

listen [::]:80 defaultserver;

servername ;

return 301
  • Odpowiedz
"nginx: [warn] conflicting server name "foo.bar.com""
oznacza że masz podwójną konfiguracje dla tej samej domeny i tego samego portu, wiec hdzies jeszcze masz zdublowany konfig (może plik tymczasowy edytora?) obejrzyj dokładnie foldery /sites-enabled i conf.d/
  • Odpowiedz
w nginx.conf nigdy nie grzebie (poza zmiana usera) konfiguracje strona maja siedziec w /sites-enabled lub conf.d/
  • Odpowiedz
oznacza że masz podwójną konfiguracje dla tej samej domeny i tego samego portu,

@breja: Czy pod to się pisze domyślny serwer w nginx.conf z domeną foo.bar.com?
  • Odpowiedz
@breja: Właśnie mnie naświetliłeś mój debilizm.
Zanim robiłem wygibasy z konfiguracją nextclouda, to zrobiłem kopię konfiga w tym samym katalogu z tym samym rozszeżeniem ()
To już poprawiłem więc stary konfig mi nie bruździ. Pracuję nad problemem który wygenerowała ta zmiana, ale sobie porównam pliki i zobaczę czym się różnią bo błąd mam w dalszej części.
  • Odpowiedz
@breja: Dzięki wielkie za naprowadzenie na moje błędy.
Ogólnie to błąd miałem z odpaleniem serwera, bo w docelowym konfigu zakomentowałem:

#upstream php-handler {
# server
  • Odpowiedz