Aktywne Wpisy

Daszka +1
#chcepogadac Nocne Polaków rozmowy. Co robicie? Lulacie?

wfyokyga +20
Dobranoc
źródło: temp_file497302056630926366
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file497302056630926366
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Mam krótkie pytanie odnośnie #nginx . Disclaimer: nie jestem webdevem tylko mam zainstalowany nextcloud jako plugin w TrueNAS
Jak na prawdę wymusić mu przekierowanie z HTTP na HTTPS?
Poradniki na jakie napotkałem mówią o dopisaniu odpowiedzi 301. I tu są dwie wersje (w tym przypadku):
W jego pliku konfiguracyjnym nginx.conf lub w podkatalogu dla witryny ( w tym przypadku ./conf.d/nextcloud.conf ).
Gdzie bym nie wpisał poprawnej konfiguracji i zrestartował nginx (maksymalnie z warningami o porzuconych dyrektywach), to przeglądarki WWW nadal potrafią wyświetlić stronę po HTTP.
nginx w pluginie jest w wersji 1.18.0
Stan na teraz.
Przy starcie są takie warny:
nginx: [warn] the "ssl" directive is deprecated, use the "listen ... ssl" directive instead in /usr/local/etc/nginx/conf.d/nextcloud.conf:15nginx: [warn] conflicting server name "foo.bar.com" on
server {
listen 80 defaultserver;
listen [::]:80 defaultserver;
servername ;
W tym miejscu zamieniłem swój adres na foo.bar.com. Ogólnie w tej chwili nginx gada po HTTP i HTTPS na portach 80 i 443.
Zrypało się po aktualizacji pluginu bez zaznaczenia aktualizacji jailsa.
Zaobserwowałem że aktualizacja zmieniła mi nginx.conf, bo nextcloud.conf przeżył aktualizacje (zachowane odniesienia do certyfikatów).
oznacza że masz podwójną konfiguracje dla tej samej domeny i tego samego portu, wiec hdzies jeszcze masz zdublowany konfig (może plik tymczasowy edytora?) obejrzyj dokładnie foldery /sites-enabled i conf.d/
@breja: Czy pod to się pisze domyślny serwer w nginx.conf z domeną foo.bar.com?
Zanim robiłem wygibasy z konfiguracją nextclouda, to zrobiłem kopię konfiga w tym samym katalogu z tym samym rozszeżeniem (-‸ლ)
To już poprawiłem więc stary konfig mi nie bruździ. Pracuję nad problemem który wygenerowała ta zmiana, ale sobie porównam pliki i zobaczę czym się różnią bo błąd mam w dalszej części.
Ogólnie to błąd miałem z odpaleniem serwera, bo w docelowym konfigu zakomentowałem:
#upstream php-handler {# server