Aktywne Wpisy
Czy powszechna fikcyjna działalność gospodarcza (a.k.a. B2B) wpływa negatywnie na rynek pracy IT?
- Tak 30.7% (277)
- Nie 50.6% (456)
- Nie mam zdania 18.6% (168)
mirko_anonim +2
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam 29 lat. Nie szukałam nikogo na siłę bo też nie czułam takiej potrzeby. Z przypadku wyszło, że poznałam obecnego chłopaka. Od około roku jesteśmy razem i jest ok. On ma 35 lat.
Pojawił się już pierwszy większy problem. Zaczął coś mówić o dziecku. Wcześniej stanowisko mieliśmy takie samo tzn lubimy swoje życie i nie chcemy go skrajnie utrudniać. Dla mnie ten pomysł jest szalony. Nie mam mieszkania, może
Mam 29 lat. Nie szukałam nikogo na siłę bo też nie czułam takiej potrzeby. Z przypadku wyszło, że poznałam obecnego chłopaka. Od około roku jesteśmy razem i jest ok. On ma 35 lat.
Pojawił się już pierwszy większy problem. Zaczął coś mówić o dziecku. Wcześniej stanowisko mieliśmy takie samo tzn lubimy swoje życie i nie chcemy go skrajnie utrudniać. Dla mnie ten pomysł jest szalony. Nie mam mieszkania, może
Zadanie dla spostrzegawczych: znajdź różnice pomiędzy zdjęciem z ogłoszenia właściciela oraz zdjęciem z ogłoszenia agencji nieruchomości.
Linki do ogłoszeń (żeby nie było, że ja usuwałem słup w paincie):
https://adresowo.pl/o/l7r6f7
https://gratka.pl/nieruchomosci/dom-krakow-biezanow/ob/20581755
I jeszcze rozmowa z pośredniczką nieruchomości sprzed kilku dni:
-Ja: dzień dobry, czy ogłoszenie sprzedaży działki X przy ul. Y jest aktualne?
-Pośredniczka: eeee, tak.
(... kilka pytań o stan prawny, cenę, prowizje, dostęp do mediów, wymiary działki...)
-J: to chciałbym zobaczyć działkę na żywo
-P: to może jutro o 15?
-J: ro jesteśmy umówieni, proszę wysłać SMS gdzie sie spotykamy. Miłego dnia pozdrawiam dziękuje.
...
SMS: witam! Działka jest już sprzedana. Kilka tygodni temu właściciele sprzedali działke i mnie nie poinformowali. Ale mam jeszcze inna działkę mam ja tylko na wyłączność - lepsza niż tamta.
... dzwonię do pośredniczki ...
-J: witam, mam zatem kilka pytań o ta druga działkę
(... podobnie kilka pytań jak wyżej ale nie uzyskuje odpowiedzi ...)
-J: a jaka cena?
-P: oj właściciel zmieniał cenę kilka razy - muszę sie dowiedzieć ile w końcu chce...
-J: No ale chociaż rząd wielkości pani powie...
-P: cieżko powiedzieć
??????
-J: to proszę sie dowiedzieć o cenę i mi dac znać. Jak będzie w zasięgu mojego portfela to chętnie podjade zobaczyć działkę. Rozumiem ze ta działka o której teraz rozmawiamy jest aktualna, tak?
-P: hmmm... No właśnie nie wiem... bo ostatnio coś właściciel zastanawiał sie ze może dzieciom zapisze?
-J:Aha.... zrozumiałem w SMS, ze jest na sprzedaż...
-P: była - w sumie.. pewnie jest... to ja zadzwonię do właściciela sie zapytać czy nadal chce sprzedać
?????
-J: Aha...to proszę sie dowiedzieć czy jest na sprzedaż i jaka jest cena. Czekam na informacje. Dziękuje miłego dnia pozdrawiam.
....
SMS: witam! Nie mogę sie dodzwonić do właściciela ale jakby pan jutro przyjechał to ja ta działkę panu pokaże
???
Nie no... pewno... już jadę 80km w jedna stronę żeby popatrzeć na kawałek trawy której ceny nie znam i nie wiem czy jest na sprzedaż.
#nieruchomosci #posrednik #krakow
Dobry pośrednik weźmie mieszkanie na wyłączność, zrobi profesjonalną sesje, film/wirtualny spacer, w przypadku domu czy działki - film z drona. Dodatkowo wyceni, zrobi dobry opis, wrzuci do siebie na strone biura (jak jest duze biuro i ma np 50 agentow, to maja tez ogromna baze poszukujacych mieszkania), doda na portale na ktorych placi za platne wyróżnienia, podbicia, promocje
I plss, znam wielu posrednikow po lo ode mnie - szopy do sprzedazy bym im nie powierzyl :D ten zawod zszedl na psy, a z czasem zostanie wyparty przez portale ogloszeniowe kompletnie.
Szybko dalem sobie spokoj i zmienilem kierunek w ktory chcialem isc w branzy
Rozumiem jak ktoś nie mieszka w tym samym mieście albo nie ma czasu pokazywać kilkadziesiąt razy mieszkania. Ale wtedy wystarczyłoby żeby był jakiś człowiek
@KromkaMistrz: był. Ale już
Pierwszym problemem jest różnica między zdjęciami z ogłoszenia właściciela a ogłoszenia agencji nieruchomości. To może prowadzić do dezinformacji i nieodpowiedniego przedstawiania oferty.
Następnie, w rozmowie z pośredniczką nieruchomości, napotykasz na problemy dotyczące aktualności ogłoszenia oraz dostępności działki. Pośredniczka nie wydaje się być dobrze poinformowana