Wpis z mikrobloga

Cześć krakowskie mirki,
spotkała mnie niemiła sprawa - po 3 tygodniach nieruszania auta z parkingu dziś nie wyjechałem z parkingu. Powodem jest zapieczony ręczny. Czy znacie jakieś chałupnicze sposoby, żeby jakoś sobie z tym poradzić? Próbowałem stukać w zablokowane koła, ale nic to niestety nie daje.
Jeżeli nie ma na to bata i czeka mnie laweta, to czy znacie w okolicy Kurdwanowa jakiegoś w miarę taniego i sprawdzonego mechanika z lawetą, który byłby w stanie to narepreować? Z góry dziękuję za pomoc.

#krakow #mechanikasamochodowa #pomocy
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@latajacaswinia: Jeżeli zablokowały się linki w pancerzach to trzeba zanurkować w okolice tylnej osi, zlokalizować gdzie linki ręcznego ciągną za dźwignię przy tylnych hamulcach i na siłę, jakimiś kombinerkami przekręcić to w drugą stronę.
Wtedy dojedziesz sobie chociaż do mechanika.
  • Odpowiedz
@latajacaswinia: też mam ostatnio ten problem i jutro jadę zostawić hajs u mechanika :) u mnie pomogło ruszanie do przodu/tyłu i generalnie rozbujanie samochodu (jedynka/wsteczny) - w końcu puściło (póki co dwa razy); walenie w koło (metalową felgę) młotkiem też nie pomagało ;)

edit: aha - u mnie zablokowane było tylko jedno koło
  • Odpowiedz
@InterferonAlfa_STG: po pierwsze ten hamulec nazywa się nie ręczny a "postojowy", po drugie nazywa się tak nie bez powodu, po trzecie zostawianie auta na samym biegu brzmi jak kiepski pomysł z kilku powodów, po czwarte producenci aut też zalecają pozostawianie na postojowym (oraz biegu), po piąte jak się zostawi auto na miesiąc to wiele rzeczy się może wydarzyć ale to nie powód żeby na codzien odwalać jakieś głupoty xD
  • Odpowiedz
@InterferonAlfa_STG: bo obciążasz skrzynię, bo może być uszkodzona i puści, bo wsiądzie drugi kierowca wciśnie sprzęgło i pojedzie, bo sam wsiądziesz wciśniesz przed zapaleniem silnika, gdy nie ma jeszcze wspomagania hamulca i nie będziesz w stanie go wcisnąć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jestem raczej cherlawy, ale nie wyobrazam sobie zeby dorosly czlowiek nie mial sily wcisnac hamulca bez wspomagania

@InterferonAlfa_STG: ok to już wszystko jasne, jak juz będziesz dorosły i wsiadziesz do auta to możemy wrócić do rozmowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: ale watki sa o tym, ze pedal jest twardy - co jest normalne. Pytanie gdzie jest problem z uzywaniem hamulca? Wciskasz sobie twardy pedal i z czym jest problem? ( _)

Rozumiem, ze bez serwa hamulcowego moze byc ciezko wyhamowac z 200 do zera, ale zeby przytrzymac auto ponizej 3.5t na parkingu zeby po wysprzegleniu sie nie stoczylo kazda dorosla osoba powinnac dac rade.

Troche jakbys
  • Odpowiedz