Wpis z mikrobloga

#it #programowanie #b2b ma ktoś auto z vat-1 i odlicza 100% kosztów paliwa/autostrady? Chce przejść na b2b ale nie wiem jak urząd skarbowy by na to patrzył jeśli jeździłbym tylko do jednego klienta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wracam_po_dark_mode: z tego co mi wiadomo, przy vat-1 nie musisz prowadzić kilometrówki. Ale jeżeli to jest koszt w Twojej działalności to raczej powinieneś być w stanie udowodnić, że używasz auta do celów firmowych i jest konieczne żeby było ciężarowe. Jeżeli wozisz duże szafy serwerowe po kilka ton, to raczej nie będzie problemu.
  • Odpowiedz
@sw69: a gdy mam już jeden samochód do użytku mieszanego(leasing) i chciałbym wziąć drugi(no bo żona czasem zabierze do użytku prywatnego) też mieszany. To jest to ok jak nikogo nie zatrudniam?
  • Odpowiedz
@zibizz1: Wszystko czego nie jesteś w stanie uzasadnić jako koszt uzyskania przychodu, kosztem nie jest. Ekspertem nie jestem, ale to jest raczej do uwalenia na momencie.
  • Odpowiedz
JDG czytaj jednoosobowa - powiedziałem że bez problemu nie zatrudniając pracowników można mieć kilka aut. najbardziej prozaiczny powód: nie mogę pozwolić sobie na przestój więc jedno auta w rezerwie. Lub ładowność, jedno kombi, drugie jakies małe.
  • Odpowiedz
@shooter85: no można, czy jak gdzieś twierdzę, że nie można? "Wszystko czego nie jesteś w stanie uzasadnić jako koszt uzyskania przychodu, kosztem nie jest." Wpis, zaczyna się od tagu programowanie, b2b. Jeżeli do swojej działalności programistycznej w pojedynkę potrzebujesz floty aut i jesteś w stanie to udowodnić to czemu nie. I JDG nie oznacza, że nie zatrudniasz pracowników...
  • Odpowiedz