Wpis z mikrobloga

@fraszka_lubaszka: Ja przedwczoraj poszedłem na przegląd. Z przeglądu zrobiło się ściąganie kamienia, piaskowanie, do tego zdjęcie rtg, bo Pani dentystce nie spodobał się jeden ząb i chciała go zobaczyć "od środka" i rachunek końcowy za przegląd wyszedł 480 zł... (ʘʘ)
  • Odpowiedz
ja właśnie w Poznaniu wyszłam od dentysty, 170 zł jeden ząb, ze znieczuleniem :)

@Kressska: ale pewnie bez leczenia kanałowego, zwykłe a kanałowe to rząd wielkości różnicy
  • Odpowiedz
Tylko mają równiez tanie np. usunięcie ósemki (ok. 250 zł).

@Kressska: może takie podstawowe tj. wyrwanie? A nie porządną ekstrakcję z dziąsła jak rośnie poziomo
  • Odpowiedz
@Oo-oO: zależy co miało być robione i jaki ząb. Kanałowe może kosztować średnio między 500 a 1500 zł, (w niektórych gabinetach dużo drożej). Jeśli ma to odbudowa, to kompozyt ~200-400 zł (niezalecany po endo), nakład (800-2000 zł) lub korona (1400-2000 zł).
Czasami osobno są wkłady liczone.

Co wchodziło w skład tej wyceny?
  • Odpowiedz
@fraszka_lubaszka: więc ogólnie leczenie kanałowe, jak masz opcję 900-1100 leczenie kanałowe + odbudowa, to jest to naprawdę spoko cena. Co jest istotne - jeśli trzonowiec, to już w ogóle się opłaca. Jeśli odbudowa to korona lub nakład, to nawet bym się nie zastanawiał - bo one są wyjściowo drogie, więc w tej cenie ekstra. Oczywiście dużo zależy od konkretnego lekarza, bo jest ogromny rozstrzał w umiejętnościach. Kanałowe powinno być w
  • Odpowiedz