Przy pomocy coursiera zainstalowałem scala3-compiler na Debian 10, na którym już wcześniej przy pomocy coursiera była zainstalowana scala 2.13:
cs install scala3-compiler No i mam jakiś kod napisany w scala 3 (.scala) i chciałbym go sobie przy pomocy komendy scala uruchomić (prosty skrypt). Ale z poziomu globalnego w Debianie jak uruchamiam polecenie scala to mi się uruchamia właśnie Scala 2.13 no i mi się wywala.
Tutaj pytanie: jak i co powinienem zmienić, żeby globalnie to scala 3 była używana?
@RozentuzjazmowanyBlondyn: @MlodyWilk: Już wszystko wiem. Finał jest taki, że Scala 3 nie ma jeszcze wsparcia dla odpalania skryptów w scali przez scala i scalac.
Można za to odpalić sobie takie skrypty wykorzystujące scale 3 przez narzędzie SBT = console Po prostu należy wykorzystać opcję REPL'a
Przy pomocy coursiera zainstalowałem scala3-compiler na Debian 10, na którym już wcześniej przy pomocy coursiera była zainstalowana scala 2.13:
cs install scala3-compilerNo i mam jakiś kod napisany w scala 3 (.scala) i chciałbym go sobie przy pomocy komendy
scalauruchomić (prosty skrypt). Ale z poziomu globalnego w Debianie jak uruchamiam polecenie scala to mi się uruchamia właśnie Scala 2.13 no i mi się wywala.Tutaj pytanie: jak i co powinienem zmienić, żeby globalnie to scala 3 była używana?
alias scala='/usr/bin/twoja sciezka'Już wszystko wiem.
Finał jest taki, że Scala 3 nie ma jeszcze wsparcia dla odpalania skryptów w scali przez
scalaiscalac.Można za to odpalić sobie takie skrypty wykorzystujące scale 3 przez narzędzie SBT = console
Po prostu należy wykorzystać opcję REPL'a