Wpis z mikrobloga

Pytanie o ocieplenie domu. Mam fundament który ciągnie bardzo wode jak na foto ponizej. Na głębokości jednego szpadla od gruntu widać wylaną ławę. Jak powinno się to fachowo zabezpieczyć przed ociepleniem budynku ? Tą ławę powinno się odkopać o obłożyć styropianem i folia czy ławy się nie okłada i poleciec styropianem od ławy po murze w górę ?
#remontujzwykopem #budujzwykopem #ocieplenie
wisniowa211 - Pytanie o ocieplenie domu. Mam fundament który ciągnie bardzo wode jak ...

źródło: comment_1613771194WKoWjTSNoNBrbZVqVcQiQX.jpg

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
Tą ławę powinno się odkopać o obłożyć styropianem i folia czy ławy się nie okłada i poleciec styropianem od ławy po murze w górę ?

@wisniowa211: a może betonem tam zalać, zrobić szalunek i zalać betonem a nie styropianem?!
  • Odpowiedz
@wisniowa211: To jest od zewnątrz? Na jakiej wysokości jest podłoga w środku?
Zaznaczyłem izolację poziomą i ja bym ocieplał od niej w górę, a dół tylko zabezpieczył przed wodą i pozwolił oddychać / wysychać bo i tak będzie ciągnąć wilgoć dołem/ze środka (jeśli podłoga na gruncie). Jak obłożysz styropianem to wilgoć zawsze gdzieś wylezie...
Xaveri - @wisniowa211: To jest od zewnątrz? Na jakiej wysokości jest podłoga w środku...

źródło: comment_1613771771mJ3Tqf07Eg9zbZQfvAbZjt.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@wisniowa211: Grunt to grunt.
Oczyscic podloze, dysperbit, styro i folia. Nie wiem jak technologia poszla do przodu w temacie, ale kiedys dysperbitem to tylko przy plusowych temperaturach się smarowało, bo inaczej się nie trzymał
  • Odpowiedz