Aktywne Wpisy
PAST +488
Wystawiłem na OLX telewizor za darmo. Stary trup marki LG, jedno HDMI, analogowa głowica, zniszczony pilot. Odbiór osobisty, albo dowóz w granicach miasta za 30 złotych/flaszkę/cokolwiek. W ogłoszeniu wyraźnie napisane, że nie odpisuję na SMS i na wiadomości OLX. Tylko telefon.
W ciągu godziny odebrałem 9 telefonów, pierwszy po 2 minutach od wstawienia ogłoszenia:
Telefon pierwszy: Czy pan wyśle?
Telefon
W ciągu godziny odebrałem 9 telefonów, pierwszy po 2 minutach od wstawienia ogłoszenia:
Telefon pierwszy: Czy pan wyśle?
Telefon
lossiemkos89 +73
Na ryneczku matrymonialnym stabilnie jak w deweloperce( ͡° ͜ʖ ͡°) #p0lka #tinder #randkujzwykopem #logikarozowychpaskow #nieruchomosci
Pracuję w IT od jakichś 2 lat, głównie C++, choć przewinął się też Python.
Zarobki nie są złe, albo raczej - nie narzekam aż tak :D. Mimo to, martwi mnie liczba ofert na C/C++ a także deklarowane tam widełki płacowe. Patrząc po portalach takich jak nofluffjobs albo justjoinit widzę, że zdecydowanie większe stawki są np w Javie czy C#.
Teraz pytanie - czy gdybym zmieniał pracę na inny język (wspomniana Java czy C#), pracodawca będzie patrzył na mnie jak na juniora, czy może doświadczenie w C++ i ogólnie programowaniu ma jakieś znaczenie?
Oczywiście zakładam że ten inny język umiem :)
#pracait #programowanie #naukaprogramowania #praca
Komentarz usunięty przez moderatora
No dodam tylko, że już mi się zdarzało w pracy pisać kod w języku którego nie znałem, więc "uczyłem się" w czasie pisania.
W Java/C# ogromną rolę odgrywa znajomość bibliotek systemowych, dobrych praktyk i umiejętność korzystania z LINQ.
No i w C# masz co do zasady inne projekty - wysokopoziomowe apki biznesowe. Jak szukasz tylko pod katem kasy i rodzaj projektu,
Wieksze znaczenie ma to co @maaaloy napisał, znajomość domeny jest znacznie wyżej ceniona niż znajomość technologii w wielu miejscach (szczegolnie wlasnie finance).
W związku z tym myślałem też o tym, żeby przejść do branży finansowej w C++ (dostaję czasem oferty na LinkedIn z czegoś takiego), potem przejście do Javy byłoby już łatwiejsze w obrębie tej samej branży.
W javie zawsze możesz sobie pisać dodatkowo po robocie, w sobote, jakis mini projekt. Raczej żeby ogarnąć pewne idee. Im więcej idei masz na koncie ogarniętych (rodzaje programowania, podejscie do gier, do finansów, do serverless, rest api etc.) tym łatwiej Ci potem na rozmowach o pracę :)
W sumie to w Javie pisałem tylko pracę inżynierską, ale to była malutka apka na Androida. :D
Ale fakt, można zawsze po robocie coś zacząć skrobać :)