Wpis z mikrobloga

grach 80% wydajności 5600x w fhd i 95% w 1440p/4k, a 30% ceny

@Atreyu: mhm...
pierwsza rozsądna płyta do 10400F to koszt rzędu 500 zł, a i tak nie umożliwia nawet oc RAMu.

A Ryż 3600 stoi już po niewiele ponad ~800 zł i dowolna płyta, nawet taka za dwie stówy ma sto razy większe możliwości niż ta za 5 stów na intela...
  • Odpowiedz
@majk3l: Jak ktoś nie chce najtańszego syfu na którym zrobisz słabe oc ramów i cpu, z dramatyczną dźwiękówką, to różnica cenowa się zaciera. Zresztą umówmy się, większość użytkowników nie robi oc komponentów, nawet często nie ustawia xmp ;)
  • Odpowiedz
@majk3l: Chociażby MSI B460M A Pro i jego odpowiednik dla AMD czyli B550M A Pro- dla użytkownika nierobiącego OC są wystarczające w zupełności, obie kosztują tyle samo, a ceny procesów AMD 5 generacji to jest nieśmieszny żart w porównaniu z Intelem. A nawet jak damy czerwonym fory i weźmiemy pod uwagę starego ryzena 5 3600 i płytę za 300zł na której da się go podkręcić to i tak jest przepaść
  • Odpowiedz
MSI B460M A Pro

@ZlodziejBilonownic: fajnie się składa, bo akurat mam też taką na warsztacie. no to przyjrzyjmy się jej sekcji zasilania - oparta jest o kontroler Reachtek RT3607BC z czterema fazami dla CPU i jedną mem. Mamy tam sinopower SM4337 po stronie wysokiej SM4503NHKP po stronie niskiej.

Mimo że komponenty są stosunkowo w miarę jak na tę półkę cenową, jak przystało na MSI, to jednak słabe są możliwości, żeby ta
  • Odpowiedz
Ech, te sławetne sekcje zasilania- mam już 8 lat, z czego od 6 lat podkręconą i5 na płycie z rzekomo nienajlepszą sekcją i nic się nie dzieje. Natomiast to, że i9 bym nie pakował na wspomnianą przeze mnie w wątku płytę to chyba oczywiste, ale mowa była o procesorach ze średniej półki a nie high end.
  • Odpowiedz
@ZlodziejBilonownic: to ty w jednej wypowiedzi wspomniałeś o takich tanich płytach B460 i i7 10700KF, nie ja. Ja tylko odpowiedziałem, że takiego "szrotu", jak to wszyscy je nazywają nie wsadził bym nawet do sześciordzeniowca.

A to, że masz już 8 lat coś na takiej płycie o niczym nie świadczy. Choć pardon, świadczy o tym, że intel latami wrabiał nas w mało wydajne i mało potrzebujące energetycznie 4-rdzeniowe proce, całkowicie hamując
  • Odpowiedz