Aktywne Wpisy
xeacaex +627
Wczoraj wieczorem prawie zginąłem ‚na Sebastiana’ na krajowej 7 na wysokości jakiejś wiochy przed Kielcami. Chciałem wyprzedzić ciężarówkę, ale widziałem auto w lusterku które strasznie z----------o, pewnie lekko z 250 km/h, więc poczekałem. Gdy wyjechałem na lewy pas to ‚magicznie’ ukazało się drugie które ledwo co wyhamowało (oczywiście BMW). Nie wiem, może to moja wina, bo nie sprawdziłem lusterka pierdyliard razy, ale wiem jedno - rzygam już jazdą autem po Polsce. Na
szynszyla2018 +50
No i pospane. 3 h snu XD zajebiste. Ale jak pójdziesz do dzbana lekarza to ci powie żebyś sobie zrobił kąpiel przed snem XDDD nie wiem skąd oni tych dzbanów biorą. #lekarz #bezsennosc
dziś pora na obiecany bonusik do mojej serii wpisów o DDA. Jeśli je przegapiliście, zapraszam do lektury TUTAJ.
Poprosiłam jednego z Mirków Mirkowy_Annon, który jest terapeutą uzależnień o odpowiedź na kilka moich pytań.
Jestem mu wdzięczna za odpowiedzi i czuję niedosyt. I tak myślę sobie, że niedosyt czułabym cokolwiek by nie odpowiedział. Oszczędność słów w temacie DDA (który jest tematem rzeką) jest poniekąd wskazana. Dobrze, że szukamy odpowiedzi na forach, ale nie znajdziemy ich dla naszych, indywidualnych pytań i rozterek.
Niech ta oszczędność będzie wskazówką, że zamiast szukać odpowiedzi na forach, warto udać się do terapeuty, a niektóre problemy nie mają rozwiązania. Po prostu trzeba przeżyć emocje ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
1. Czym zajmujesz się zawodowo i dlaczego akurat tym?
Jestem terapeutą uzależnień, psychologiem, doradcą zawodowym i trenerem ICT. Psychologię skończyłem, żeby mieć wyższe wykształcenie i móc rozpocząć specjalizacje jako terapeuta. Doradca zawodowy i trener ICT ze względu na zapotrzebowanie rynku. Mój główny zawód i powołanie to terapia uzależnień. Ponieważ na tym się znam najlepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A dlaczego? O tym pisałem tutaj:
2. W którym momencie życia DDA zgłaszają się na terapię?
Zwykle - za późno. Spora część przypadkiem, zgłasza się z problemem uzależnienia dziecka, dda wychodzi przypadkiem. Zdecydowana mniejszość do pacjenci świadomi dda, którzy chcą poprawić jakość swojego życia, chociaż tacy też się zdarzają, jest to zdecydowana mniejszość.
3. Czy widzisz pewne cechy wspólne u swoich pacjentów DDA? Jakie one są?
Niska samoocena, podatność na manipulację, brak asertywności, poczucie winy, naddodpowiedzialność.
4. Jak nauczyć się wybaczać?
Nie wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
5. Jak zbudować relację z rodzicami w domu z uzależnieniem alkoholowym?
Budowanie relacji jest możliwe tylko gdy uczestniczą w tym dwie strony, w przeciwnym razie jest to prowadzenie monologu. Warunkiem jest podjęcie terapii, każdy z osobna, a następnie terapii systemowej rodzin - to pomaga. Wiem to z praktyki i doświadczenia. (Pozdro Tata, Mama ( ͡~ ͜ʖ ͡°))
6. Jak pozbyć się poczucia winy?
Wyzwolenie z poczucia winy przychodzi jaki jeden z etapów podjętej terapii. Jest to po prostu kolejny, naturalny krok, który pojawia się wraz z nauką dopuszczania i przeżywania złości.
7. Co poradziłbyś w kwestii nauki szanowania samego siebie (samoakceptacja)?
Pogłębioną terapię własną. Budowanie realnego poczucia własnej osoby to dość prosty proces, patrząc z perspektywy doświadczenia zawodowego, a jednocześnie niemożebnie skomplikowany patrząc z perspektywy pacjenta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
8. Wiem, że to bardzo ogólne, ale czy masz jakąś radę, którą dałbyś każdemu DDA na drogę?
Tak, pisałem o tym tutaj:
Pozdro i ahoj,
Tag do obserwowania → #podgorke
#dda #podgorke #psychologia #gruparatowaniapoziomu #alkoholizm #samoakceptacja