Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Sig_mar: właściwie to tak nie było. Mimo wszystko chłop był przez swojego Pana szanowany, bo stanowił jego majątek. Sam chłop na ogół był też względnie szczęśliwy, miał opiekę i pracę.
Co do wysokości i sprawiedliwości podatków to cóż, chłopami bardziej jesteśmy teraz my, albo lepiej krowami dojnymi.
  • Odpowiedz
@Sig_mar: Tylko, żę taki chłop płacił znacznie mniejsze podatki niż my, problemem był poziom technologiczny przez co trudno było wypracować rozsądny majątek czy nawet się wyżywić.
  • Odpowiedz
@djtartini1 nieprawda. To kształtowało się różnie w zależności od okresu ale generalnie chłop poza płaceniem podatku na pana musiał jeszcze odbębniać kilka dni pańszczyzny w tygodniu cała rodzina, płacić dziesięcinę na kościół, i inne opłaty na króla a do tego często był zmuszany do korzystania z pańskiego młyna oczywiście za opłatą oraz kupowania piwa tylko w pańskiej gospodzie. W ostateczności wychodziło na to, że chłopi byli w stanie skonsumować tylke tyle
  • Odpowiedz
@wykopowy_tester: Dziesięcina jak sama nazwa wskazuje to 10% dochodu więc bardzo mało. Oczywiście to różniło się w zależności od kraju czy epoki, paradoksalnie w średniowieczu bywało lepiej niż w wiekach późniejszych zwłaszcza w pl, rewolucje jak protestancka czy choroby pogarszały sprawę. Jasne, że nie zachodziła akumulacja kapitału, ale to było bardzo ciężkie właśnie ze względu na poziom technologiczny i bardzo niskie plony. Same liczby jeśli chodzi o podatki nie robią
  • Odpowiedz
Jak dla mnie relatywnie w porównaniu do dzisiejszego pracownika na średniej krajowej to jednak zdecydowanie większe obciążenia

@wykopowy_tester: Tylko to jest Twoja subiektywna opinia, wiadomo, że były inne podatki ale i tak to znacznie mniej bo oni mieli dzień wolności podatkowej na początku roku, a nie w połowie jak my, jak podałem wyżej. Szlachta w większości też była uboga, bogata arystokracja była nieliczna. W Polsce i Hiszpanii szlachty było najwięcej
  • Odpowiedz
Chłop natomiast utrzymywał 3 ośrodki władzy tj króla, pana i plebana nie dostając w zamian nic. 10% na sam kościół!

@wykopowy_tester: a to jest akurat nieprawda, na kościele stała opieka zdrowotna, przemysł i opieka w razie najazdów dla chłopów. No i sam napisałem, że po średniowieczu z różnych powodów ta sytuacja się pogarszała, tylko średniowiecze jest kojarzone niesłusznie z takimi obrazkami. Odnoszę się tylko do podatków, życie jak napisałem samo
  • Odpowiedz
@djtartini1 nooo i tak i nie. Nie wiem czy pochodzisz ze wsi.

Tak na proste rozumowanie, pole możesz obrobić w tylko w sezonie wiosna- jesień.
W miedzy czasie, odrabiając pańszczyznę oraz płacąc podatki ten chlop musial w tym samym czasie tez obrobić swoje pole oraz przygotować się do zimy. Opał, zapasy.
Nie zapominaj też, że nie mial emerytury ani nawet podstawowej opieki zdrowotnej. O to wszystko musial troszczyć się sam.
  • Odpowiedz
Nie zapominaj też, że nie mial emerytury ani nawet podstawowej opieki zdrowotnej.

@bystrygrzes: Emerytury to w ogóle nowy wynalazek. Opiekę zdrowotna wiadomo, że to tylko zręby późniejszej ale zakony jak franciszkanie, dominikanie i szpitalnicy zapewniali podstawową opiekę zdrowotną.
  • Odpowiedz