Wpis z mikrobloga

@stassma: po to bóg stworzył nawiasy, żeby takich z-------h problemów z kolejnością operacji nie było. jeśli ktoś w obliczeniach albo kodzie opiera się na kolejności operacji zamiast na nawiasach, to jest specjalne piekło tylko dla takich jak on.
  • Odpowiedz
@dw5002 bardzo ładnie, ale ktoś tu zrobił błąd, bo mnożenie i dzielenie jest równoważne gdy mamy znak x lub kropkę jako wyznacznik mnożenia. Gdy zapis jest w postaci algebraicznej czyli bez żadnego znaku między czynnikami (tak jak w tym wypadku) to wtedy najpierw mnożymy a potem dzielimy. Czyli 1.
  • Odpowiedz
@stassma: casio tak już ma, dla poprawnego wyniku należy użyć operatora mnożenia, sprawdzone na fx580ES PLUS
Oczywiście interpreter VPAM, daje poprawne wyniki w przypadku użycia 2(2+1), jednak gdy występuje w działaniu mnożenie 2(2+1) i jednoczenie mnożenie/dzielenie przy użyciu */(operatory) nadaje im inną kolejność
  • Odpowiedz
@stassma: Masz racje nie pomyślałem o wyniku, skupiłem się na znakach. To dalej bym szukał w kwestii interpretacji danego kalkulatora. Ale nie chce mi się szukać. Tak czy owak fajnie wiedzieć, że trzeba zwrócić uwagę na instrukcje :)
  • Odpowiedz