Wpis z mikrobloga

Właśnie skończyłem czytać Endymiony i cieszę się, że nie posłuchałem wielu osób krytykujących tu tę kontynuację, bo ominęłaby mnie jedna z najlepszych przygód scifi, jakie dane mi było czytać.

Mimo że nieco inne od Hyperionów, książki te są napisane równie dobrze, wciągają od pierwszej strony, wprowadzają świetnych bohaterów i rzucają nowe światło na tych już znanych. Kiedy trzecia powieść ma lżejszy, przygodowy charakter, The Rise of Endymion jest bliższy oryginałom, wspaniale dopina historię i wynagradza przeczytanie całej sagi niesamowitym zakończeniem.

Z pewnością będę teraz czuł pustkę przynajmniej przez tydzień, a cały Cantos trafia do kanonu moich ulubionych pozycji fantastycznych. Gorąco polecam!
#scifi #ksiazki #hyperion
Pobierz Choir - Właśnie skończyłem czytać Endymiony i cieszę się, że nie posłuchałem wielu os...
źródło: comment_16122048496nLRkOZPeALmWFMtiixmdw.jpg
  • 2
@Choir: ja jak zacząłem domyślać się końca i w ogóle na końcówce to płakałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) i to było parę lat temu a nie jak miałem 15 tak btw.
Historia Endymiona również jest jedną z moich ulubionych. Dań Simmons w ogóle ma umiejętność zarysowania w taki sposób następnych przygód, że Ne d się oderwać od lektury.