Wpis z mikrobloga

#gielda Lepszy Revolut czy XTB. Niby Revolut tylko na US (na razie) i tylko 3 transakcje za free, a XTB to i Polskę ma i chyba więcej darmowych transakcji daje...
Jak to jest z tym podatkiem od ewentualnego zysku, ma ktoś rezydencję podatkowa w UK i wie o co kaman?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KenMarinaris: właśnie też się nad podatkami zastanawiałem. Jak czytałem to z tego co rozumiem do zysku 12 300£ jest wolna od podatku. W revo podajesz jeszcze NIN więc może oni sami to liczą? Muszę reg doczytać ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@PrzThim: Właściwie wszędzie muszę NIN podać, w XTB też przy rejestracji. Te 12300 to rozumiem kwota wolna od podatku oprócz normalnej kwoty przysługującej każdemu czy może to właśnie chodzi o to 12300 przysługujące każdemu? Jeśli to druga opcja, to zkładając, że masz jakąś zwykłą robotę, od razu wpadasz w 20% taxu.
Muszę popytać jak wygląda właśnie to rozliczanie, najlepiej na jakichś brytyjskich forach, bo pewnie tam wiedzą więcej niz my...
  • Odpowiedz
  • 0
@KenMarinaris: dodam jeszcze, że jak już przekroczysz kwotę wolną to jak miałaś jakieś straty w ciągu roku to możesz je wykazać i odjąć od całej kwoty jaką zarobiłaś na giełdzie (chyba tak to działa, bo tam rzuciłem okiem i jest, że ewentualne straty mogą pomniejszyć płacony tax) ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@KenMarinaris: poza tym, kwota wolna od podatku dochodowego (personal tax income) jest równa 12500£. Więc rocznie możesz na giełdzie dorobić sobie 12,3k£ i nie płacić za to podatku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@KenMarinaris: pewnie tak. Też wiesz, nikt cię nie zje jak coś przegapisz, to nie polska. Tym bardziej, że podajesz nin i nie masz co ukryć. Jakbyś miała jakieś większe wątpliwości to też zawsze można do nich napisać na czacie na stronie rządowej. Naprawdę to fajnie działa, sam miałem problem wcześniej z dvla i wszystko załatwili, a i wtedy masz pewność 100%.
Ps. Następnym razem wołaj, bo nie widziałem że piszesz.
  • Odpowiedz
@kosti9191: Rozumiem doskonale bo sam w wieku 20lat miałem ten problem. Natomiast nie widzę głębszego sensu po % ew. zysków jest znikomy - chyba, że tylko edukacyjnie.. ale tez inaczej inwestuje się 50k niż 5k czy 0.5k - inne emocje. Nie chce nikogo obrazić bo inwestowanie i zdobywanie wiedzy to fajna sprawa. Bądźcie bogaci.
  • Odpowiedz