Wpis z mikrobloga

Pytanie do narciarzy. Czy narty do freestyle (twin tip) nadają się do zjeżdżania w na stoku? Chodzi mi o różnicę w samym zjeżdżaniu. Jeżeli w ogóle jakaś jest. Wiem, że na nich można jeździć do tyłu i skakać itp ale ja będę zjeżdżał jak Bozia kazali. Dostałem te narty na uro, nie mam doświadczenia i chcę się uczyć. Czy te będą spoko, czy lepiej sprzedać i kupić typowo pod stok? (narty to: rossignol sprayer)

#narty #narciarstwo #pytaniedoeksperta #pytanie
cuda_maker - Pytanie do narciarzy. Czy narty do freestyle (twin tip) nadają się do zj...

źródło: comment_1611057765AnwhQ0quI57p97TI8qZst3.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cuda_maker: to są narty większe pod butem, szersze, więc będą mniej mobilne, mniej agresywne w momencie próby wycięcia zakrętów. Promień skrętu jest na tym pewnie ok 25m, wiec nie jest to jakiś demon, że będzie Tobą aż tak sterowała.
Generalnie można się na niej uczyć, ale jeśli już będziesz czuł się trochę pewniej, że potrafisz podstawowe skręty to zalecałym przesiadkę na coś stricte pod przygotowane trasy.

Taka narta świetnie sprawdzi
  • Odpowiedz
@cuda_maker:
Ile mają szerokości pod butem?
Ja w sumie preferuje narty szersze pod butem, bo na polskie stoki, gdzie warunki nie są równe są idealne. Na twardym są fajne na długie gigantowe skręty, na miękkim, zamuldzonym jadą jak czołg.
Poza tym można na takich popróbować śmigania poza trasą. Sam fun.
  • Odpowiedz
@cuda_maker: Ogólnie tak, ale mocowanie wiązań jest tu blisko środka, więc masz mniejszą efektywną krawędź do wycinania zakrętów. Slalomu może nie zrobisz, na twardym będą średnie ale na miękkim śniegu czy świeżym czy mokrym mogą dać dużo frajdy. Ja takie zabierałem na wiosenne narty ale teraz mam QST 106 :D

Oczywiście najlpesze są do parku, ale tu trzeba mieć fazę i motywację, bo z tymi parkami w Polsce to kiepsko
  • Odpowiedz