Jak haker włamuje się na media polityków? Załóżmy mnie. Zaszyfrowana baza haseł. Hasło główne 46 znaków. Złożone, niesłownikowe. Plik klucza. YubiKey. Hasła do serwisów 64+. Moja ostrożność na podejrzane maile i scam /phussing - 1000%. Nawet jak ktoś dzwoni to rozłączam i oddzwaniam bo hehe spoofing. Do mnie też się wkradną? ( ͡°͜ʖ͡°)
@CarlVonVogel: ja nie mówię ze nie mamy nic do stracenia. Tylko ze szaremu człowiekowi który nie klika w byle linki nic nie grozi, wystarcza zwykle hasła nic przesadnie jak to co napisałeś
@CarlVonVogel: Mireczku prosisz się o atak konwencjonalny, ogłaszanie tak silnych zabezpieczeń wzbudza ciekawość co Ty tam tak usilnie chowasz przed "smutnymi panami"???
@CarlVonVogel: Czy Ty myślisz, że taki przeciętny poseł, który jest lekarzem czy prawnikiem jest specem od security? Nie jest, bo nikt go nie nauczył i nikt mu nie pokazał. Nie ma z tego co wiem żadnych szkoleń dla posłów jak radzić sobie z bezpieczeństwem dlatego hasła sobie zapisują na kartach, managerów haseł nie mają itp.
@CarlVonVogel: wyjaśnienie jest proste - połowa przypadków to hasła tak proste, że można je odgadnąć w kilku podejściach, a druga połowa to kliknięcie w link typu "Poseł KO przyłapany na orgii w domu starców, zobacz zdjęcia..." i wpisanie swojego hasła do pozornie niewinnego formularzu logowania do TT,FB itp. , co jest równoznaczne z podaniem hasła na tacy.
Do tego w obu przypadkach dochodzi brak 2FA, a dodatkowo poziom wiedzy nt. cyberbezpieczeństwa
@CarlVonVogel: Skrzynki pocztowe na interii bez 2fa, pewnie jakieś łatwe do odgadnięcia pytania pomocnicze, używanie tego samego hasła w różnych portalach, pishing, gdzieś słyszałem o przypadku jakiegoś polityka, ktory w fb miał przypisanego maila z własna domena, która po jakimś czasie wygasła, wystarczyło wykupić domenę ;-)
mirasy mam problem. nie mogę ostatnio się podnieść z wyra. wstaję do pracy o 6:00 no i walczę ze sobą okropnie.
wczoraj o 22 już spałem. w zeszły czwartek o 20 już spałem... czy teraz jest jakieś przesilenie czy coś? bo jestem nie do życia. najlepiej tylko bym spał #pracbaza #sen #pytanie #praca
#informatyka #hacking #security #bekazpodludzi
@CarlVonVogel: im człowiek bardziej pewny siebie tym głupsze błędy popełnia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To podaj mi hasła Twoje to coś Ci pokaże ile możesz stracić.
Do tego w obu przypadkach dochodzi brak 2FA, a dodatkowo poziom wiedzy nt. cyberbezpieczeństwa
Albo co mi tam https://i.stack.imgur.com/OIxyP.png