Wpis z mikrobloga

orientujesz się, jakie wartości odżywcze traci wątroba po suszeniu? Przyjmijmy 60-70 stopni


@BarkaMleczna: Tutaj masz ocenę utraty niektórych witamin w mięsie podczas suszenia. B1 i B5 są według poprzedniego źródła mało odporne na grzanie, a tutaj widać utratę ok 30-40% wskutek suszenia. Podejrzewam podobne utraty dla A, D, E i C, które też są oznaczone jako niestabilne w grzaniu.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1625059/pdf/amjphnation00658-0049.pdf
anonymous_derp - > orientujesz się, jakie wartości odżywcze traci wątroba po suszeniu...

źródło: comment_16108918243hvpzVIY7niaj5yrxIzd4k.jpg

Pobierz
@anonymous_derp: powiedz mi, jak już mam twoją uwagę, mózg potrzebuje jakieś absolutnie minimum węgli by poprawnie funkcjonował, to są małe ilości, ale jednak trzeba je przyjąć, jak uzupełniasz te węgle? o ile to robisz, praca umysłowa = mózg potrzebuje paliwa.
powiedz mi, jak już mam twoją uwagę, mózg potrzebuje jakieś absolutnie minimum węgli by poprawnie funkcjonował, to są małe ilości, ale jednak trzeba je przyjąć, jak uzupełniasz te węgle? o ile to robisz, praca umysłowa = mózg potrzebuje paliwa.


@3I_i: Mam w ciele taki organ, zwany wątrobą, który potrafi wytworzyć nawet kilkaset gramów glukozy dziennie, o ile ma z czego. A nawet jak brakuje substratów do GNG, to też sobie poradzi,