Wpis z mikrobloga

@loxapine: jasne - ta mapa to tylko ciekawostka. Wiadomo przecież, że w Szwajcarii nie są 5 razy bardziej bogatsi od nas. Ale ile są bogatsi (bo biedniejsi raczej nie) to już ciężko określić, bo inaczej się tam żyje a inaczej u nas. Ludzie tam mogą mieć inne priorytety niż my, itd.
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: polega! Właśnie polega! Na kupowaniu! Zarabiam żeby mieć za co żyć po to chodzę do pracy. A nie w Polsce za 5zl za godzinę 6lat temu. I biedować i nie ma za co kupić kiełbasy

Lekarz w 2015 odbierał poród ze stażysta.
Stażysta 13zl/h
Lekarz rezydent 20zł/h
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: w sumie w Szwajcarzy są bogatsi o kilka razy od Polaków. Nie wpływa to jednak na PPP (Purchasing power parties). Ceny standardowych produktów i usług są tutaj 2 do 4 razy wyższe, zarobki jakoś 4 razy wyższe (jak dla mojej branży). Droższe rzeczy typu elektronika jest nawet tańsza niż w Polsce. Tak jak w Polsce odkładałem 50 % pensji tak tutaj odkładam 60% tylko, że we frankach
  • Odpowiedz
Wiadomo przecież, że w Szwajcarii nie są 5 razy bardziej bogatsi od nas

@kotbehemoth: są znacznie bogatsi, tylko ta mapa nie pokazuje bogactwa, a średnie zarobki. Szwajcarzy są bogatsi od wszystkich bo u nich nie było wojen od 200 lat, nastąpiła akumulacja kapitału z pokolenia na pokolenie. Takie mapki to nic, jak się popatrzy na majątek przecietnego obywatela, ile wart jest jego kapitał to Szwajcarzy resztę świata zostawiają w tyle
  • Odpowiedz
@Astanczyk: @JimNH777: Nie tylko bogatsi ale też to zupełnie inny poziom życia, o ile w samej Szwajcarii jakoś niespecjalnie sie cieszą z cen i czesto ludzie jeżdżą na zakupy (spożywcze/chemia) w ościennych państwach bo taniej tak za granicą na wakacjach to czują sie już jak szejkowie xDD
  • Odpowiedz
@loxapine: Szwajcaria: Po podatkach, składkach socjalnych i ubezpieczeniu zdrowotnym zostaje mi jakieś 77% netto z brutto. Samego podatku dochodowego płacę jakieś 8-9%. Jak płacić podatki, to w Szwajcarii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz