Wpis z mikrobloga

Pytanie trochę z czapy i dość ogólne, ale może ktoś z Was chciałby mi pomóc:)
#kiciochpyta #gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #gotowanie
---

Co powinna zawierać idealna dla Ciebie książka kucharska?

Każdy z nas ma różne smaki, umiejętności i chęci do przygotowywania posiłków - ale zakładam, że każdy lubi jeść pyszne rzeczy:) Zastanawiam się, co musiałoby się znaleźć w książce, żeby często po nią sięgać.

- Jaki rodzaj przepisów (kuchni) by tam przeważał?
- Jakie informacje powinny być w przepisach?
- Co, poza przepisami, powinno się w niej znaleźć?
- Na jaką okazję będzie najbardziej przydatna?
- Jaką kupiłbyś bez zastanowienia?
- Czy masz już taką, która jest idealna? Jaki ma tytuł?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kether: wg mnie ważne jest podawanie składników w gramach, a nie na szklanki, łyżki, to mega ułatwia. Albo dawać to i to, chociaż zakładam, że jak chcesz pisać książkę, to będziesz testować przepisy, a do tego potrzebna jest powtarzalność.
  • Odpowiedz
@kether: poza tym, rodzaj kuchni wybieraj pod siebie, a nie pod ludzi, wybierz to w czym czujesz się dobrze.
Lubię jak w przepisie jest określony czas ile trwa przygotowanie. Od ręki kupiłbym książkę z przepisami na najbardziej znane danie z każdego kraju na świecie
  • Odpowiedz
@kether: Na pewno fajny byłby podział tematyczny na rozdziały w stylu: dania szybkie, zdrowa kuchnia, kuchnia wegańska, dania na imprezę, dania popisowe. Może w każdym rozdziale posortowane według trudności wykonania?

Poza przepisami chętnie bym zobaczył propozycje podania i komponowania z innymi daniami.

Bez zastanowienia nie kupiłbym żadnej, idealnej nie widziałem, ale mogę powiedzieć jaka mi się nie podobała. Ostatnio koleżanka pokazywała mi swoją książkę z kuchnią wegańską. Przepisy świetne ale
  • Odpowiedz