Wpis z mikrobloga

Na początku lat 80, urodziła się moja siostra, jako wcześniak. Zmarła po 3 dniach. Dzisiaj, albo nawet te 10 lat później by ją odratowali.
Jak byłem dzieckiem, to wiedziałem że miałbym siostre, ale moja mama nigdy za specjalnie o tym nie lubiła mówić. Do dzisiaj widzę, że sprawia jej to ból jak czasami rozmawiamy o Marcie. Dzisiaj miałaby te 40 lat, pewnie dzieci a kurde nie miała na życie nawet szansy.
Zawsze jak w Polsce jestem, to idę do młodej na grób, zawsze ładnie posprzątam i sobie chwile z nią rozmawiam.
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ravau23: Polska była zacofana w tych latach, później sporo się zmieniło u nas, jest znacznie nowocześniej.... Mi rodzicie opowiadali jak musieli zabierać mnie do Niemczech, bo w Polsce nie było takiego leku/specjalisty
  • Odpowiedz
@mozis: z lekami dalej jest kosmos. Co jakiś czas jakaś zbiórka wyskakuje milion, dwa czy pięć na leczenie. Państwo daje kasę na TVP zamiast swoich obywateli leczyć
  • Odpowiedz
@Lujdziarski: mnie to r---------a pochodzę z biednej chłopskiej rodziny w prostej linii 14 pokoleń chłopa pańszczyźnianego, do rzeczy mój dziadek często jest oburzony że ludzie to teraz takie "chorowite" od "chemii" a że z 7 rodzeństwa do 18 dożyło 3 to już nie pamięta xD z drugiej strony to chłop ma 89 i na drugą stronę mu nie prędko
  • Odpowiedz
  • 48
@Ravau23

@mozis: z lekami dalej jest kosmos. Co jakiś czas jakaś zbiórka wyskakuje milion, dwa czy pięć na leczenie. Państwo daje kasę na TVP zamiast swoich obywateli leczyć

Przecież tutaj właśnie jest problem, bo ludzie w takich sytuacjach próbują chwytać się wszystkiego. No i wpada druga strona oferując „eksperymentalne” leki/kuracje, która mają pomóc. I pomagają, tym wszystkim co biorą za
  • Odpowiedz
Zweryfikuj swoją wiedze. Państwo nie sponsoruje terapii eksperymentalnych za miliony i bez wiekszych szans, a to sa glownei takie zbiorki.

@Macior_Pacior: państwo nie sponsoruje chorób rzadkich bo im sie nie zgadza w excelu.
Masz szczęście chorować na to na co połowa społeczeństwa? Wyleczą cię. Chorujesz na coś co ma 10 osób w kraju i zapłaciłeś przez całe życie łącznie 300k w składkach? C--j ci w dupe zdychaj albo żebraj. Taka
  • Odpowiedz
@mozis To akurat nic dziwnego.
Firmy farmaceutyczne z RFN całą spuściznę miały z 3 Rzeczy a ludzi do eksperymentów mieli sporo. Specjalistów też :)
  • Odpowiedz
@KapralKing2: kiedyś w internecie udało mi się dojść do kilku pokoleń wstecz jeśli chodzi o rodzinę mojej żony - ktoś wrzucił całą kartotekę parafii. Prababka mojej żony miała 4 rodzeństwa - wszyscy oprócz niej umarli przed 6 rokiem życia.
  • Odpowiedz
@salcefrytki: Jeżeli jesteś w stanie dotrzeć do roku 1900 w historii swojej rodziny to dalej to kwestia zaparcia. Nie mam tego na podorędziu ale w necie normalnie dostępne są kroniki kościelne z dawnych lat część jest z digitalizowana część niestety nie i trzeba czytać. Udało mi się dotrzeć do 1600 roku gdzieś ale szedłem tylko linią męską.
  • Odpowiedz
@Lujdziarski: rozumiem twój żal i przemyślenia dość dobrze, między innymi dlatego, że sam doświadczyłem podobnej historii

i dlatego również czuję się uprawniony do podjęcia dyskusji.
Jakakolwiek śmierć dziecka, czy to jeszcze nienarodzonego (martwe urodzenie), czy zaraz po porodzie, albo takiego już prawie odchowanego to wielka tragedia dla rodziców. Medycyna robi wielkie postępy w ratowaniu życia osób, które jeszcze 100, albo nawet 50 lat temu nie miałyby szansy
  • Odpowiedz

@Ravau23: Zobacz sobie lepiej jaki jest roczny budżet NFZ zamiast wypisywać takie bzdury.
  • Odpowiedz
Czy nie robimy sobie tym wielkiej krzywdy jako gatunek? To jest brutalna ingerencja w selekcję naturalną.

@dominowiak: Robimy. Chciaem się do tego odnieść przy wpisie @KapralKing2:

a że z 7 rodzeństwa do 18 dożyło 3 to już nie pamięta xD z drugiej strony to chłop ma 89 i na drugą stronę
  • Odpowiedz
@Lujdziarski: jeszcze wcześniej zwykła infekcja w zadrapaniu kończyła się dla ludzi śmiercią, uratowały nas antybiotyki, których „moc” sobie sukcesywnie znowu odbieramy.
Ludzie umierali też masowo na choroby, które dzisiaj są zapomniane lub nie tak groźne jak kiedyś. To dzięki szczepionkom, które teraz są masowo bojkotowane.
Niestety, zawsze będą jakieś potrzeby, na których zaspokojenie znajdzie się sposób za późno dla niektórych. Nawet sami wpadamy na jakieś rozwiązania po czasie lub dopiero
  • Odpowiedz