Wpis z mikrobloga

Android, budzik nie zadzwonił.
Jak wpiszecie to w Google po angielsku dostajecie dziesiątki stron odpowiedzi: ktoś spóźnił się do szkoły, ktoś przegapił lot, bo tak podstawowa czynność jak budzik w telefonie zawiódł.
W mojej pracy w weekendy jest patchowanie systemów, zmiana aktywnych nodów następuje w środku nocy między 4:00 a 5:00 i musi być uruchomiona ręcznie. Półtora roku temu budzik nastawiony na 3:40 nie zadzwonił (Galaxy S9+). Od tego czasu nastawiam dwa telefony w formie backupu. Jeden Galaxy Note 9, który w między czasie wymieniłem, drugi to jakieś Lenovo, które służy mi do służbowej poczty. W każdym razie dwóch różnych producentów, dwie różne wersje systemu Android.
No i sytuacja z dzisiaj: oba budziki nastawione na 3:45. W nocy obudziłem się jeszcze ze dwa razy sprawdzić, czy są poustawiane. Jak byk: alarm zadzwoni za 1 godzinę i 35 minut od teraz. No to w kimę.
Budzą mnie słowa: Taaaato, piiiić. Patrzę na zegarek. 6:07. Jasny kij! Na telefonach żadnego powiadomienia, że 'missed alarm'. Oba telefony zasnęły tak głęboko, że żaden się nie wybudził, żeby uruchomić budzik! Note leżał na ładowarce indukcyjnej koło łóżka, więc nawet zasilanie mu zapewniłem.
Nie używam żadnych task killerów, w ustawieniach aplikacji Samsung w ogóle zablokował możliwość wyciszenia alarmów i powiadomień zegara.

Co teraz?
- Po pierwsze trzeba będzie wytłumaczyć klientowi, że mimo najszczerszych chęci i zabezpieczenia w postaci backupu przespałem okno serwisowe.
- Po drugie trzeba wprowadzić backup backupu i kupić fizyczny budzik.

Co za paranoja z tymi budzikami na Androidzie. Więcej im już na pewno nie zaufam.

#pracbaza #zalesie #android #galaxy
  • 212
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 15
@Jelony: moja młodsza córka (13 lat) tak ma jak opisujesz. Kiedyś (w porozumieniu z nią oczywiście) zainstalowałem jej w telefonie budzik, który do wyłączenia alarmu potrzebował kontaktu z naklejką NFC naklejoną w łazience na oknie. Po zadzwonieniu budzika mogła wyciszyć alarm na ok. 30 sekund aby w spokoju wstać i dotrzeć do łazienki. Działało, ale po pewnym czasie córka już niezbyt chciała tego używać, bo było zbyt skuteczne xD
  • Odpowiedz
@CoYoT: mi na androidzie zdążyło się to parę razy - z czego co najmniej raz pamiętam miarodajny test. W trakcie gotowanie nastawiałam na moment gdy miałam coś wyjąć z piekarnika, nie dzwonił a jedzonko... Cóż. Telefon leżał obok mnie wtedy. Kupiłam se po tej akcji fizyczny budzik i timer przy okazji.
  • Odpowiedz
  • 0
@WampirZSuchodolu korzystam z Androida od jakichś 7 lat, zaczynając od takiego gówna jak Be United 3, przez Cubot Dinozaur, Huawei p20 lite aż po Realme6 w tym momencie. Budzik ustawiony praktycznie codziennie, tylko ja ustawiam budziki tak: 7:50, 7:52, 7:55, 7:57, 7:59, 8:00 i mam na tyle płytki sen że budzę się zanim budzik zacznie grać, przy pierwszej wibracji i stwierdzam że w moim przypadku budzik nigdy nie zawiódł. Dodatkowo od całkiem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@WampirZSuchodolu: też miałem z tym problem, ale odkąd używam aplikacji pic rel nie ma szans żebym zaspał. W skrócie ta aplikacja reaguje na wstrząsy i gra oraz wibruje do momentu aż nie uzupełnisz takiego paska w aplikacji. Na dzwonek "Born in the USA" i uwierz mi, nie zaspisz już ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
Edit, bo nie wkleiło xD
Kasia123456789 - @WampirZSuchodolu: też miałem z tym problem, ale odkąd używam aplika...

źródło: comment_1607856481Jt21NCZYXPXWSOAhzAGxav.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@WampirZSuchodolu: Każdy, kto miał w rękach telefon z androidem wie, że wysypywanie się tak wymyślnych aplikacji jak telefon czy budzik to chleb powszedni i nie rozwiąże tego nawet super ekstra turboromflash2873287 z nowym kernelem prosto z Nigerii, ale bidoki i tak będą ci wpierać, że przespałeś budzik a Umidigi najlepsze, xddd
  • Odpowiedz
@WampirZSuchodolu mam ten problem na Galaxy s7 ale to akurat dlatego, że potrafi się sam z siebie wyłączyć. W sensie cały telefon.
Kiedyś szukałam problemu i okazało się, że tak "uśpić" telefon mogą niektóre aktualizacje apek, u mnie był to między innymi gmail, gdzie musiałam czekać na nową aktualizację by problem zniknął.
  • Odpowiedz
@CoYoT: z zadaniem logicznym najszybciej się nauczyłem wyłączać telefon :p ja mam dwa budziki, jeden na telefonie, trochę wcześniej, drugi na komputerze trochę później. No i oczywiście ustawione tak, aby mimo wyłączenia grały aż do rozpoczęcia pracy - tak awaryjnie jakby przespał i tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz