Wpis z mikrobloga

#sysadmin #sysops #siecikomputerowe

Cześć.
Mam pytanie do mirków (może kilku mirabelek?) będących sysadminami/sysopsami (ostatnio te nazwy są używane chyba zamiennie?).

Przez ostatnie lata pracy nie miałem potrzeby zbytniego ogarniania sieci komputerowych. Jednak ostatnio coraz częściej dostaję do zrobienia zadania związane z sieciami, typu "sprawdź co się dzieje na sieci między wirtualką X, a punktem Y").
Czuję, że powinienem to nadrobić.

I tutaj mam prośbę do Was. Czy możecie polecić jakieś certyfikaty do zrobienia z sieci.To da mi większą motywację do nauki, niż sam goły kurs.

Nadmienię, że nie zajmuje się sprzętem fizycznym. Poruszam się raczej w sferze maszyn wirtualnych z linuxami.

Do napisania tego posta zainspirował mnie nieco post z reddita, który porusza ten sam temat.

https://www.reddit.com/r/sysadmin/comments/jyrz1p/i_feel_stupid_for_not_knowing_enough_networking/
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- poczta, czyli o co chodzi że trzeba dodać milion wpisów w DNS żeby poczta działała :)

@mmichal: rzadko to robię i za każdym razem mam wrażenie, że coś nowego dochodzi. Polecisz coś do poczytania w miarę aktualnego?
  • Odpowiedz
@randomowy_wykopek: Też polecam CCNA, co do zakresu będzie trochę i fizycznych będzie i trochę teorii podstawy natomiast wszystko to można przećwiczyć w Packet Tracerze lub jak już szukasz pełnowymiarowej wirtualizacji to Cisco Modeling Labs 2, GNS3, EVE-NG
  • Odpowiedz
@randomowy_wykopek: Jak ty mozesz cokolwiek robic z wirutalkami nie majac pojecia o sieciach? Wszystko sie laczy po sieci, w wirtualkach masz wirtualne switche, wirtualne firewalle, iptables na linuxach. Potem czytam na reddicie czy widze jak na konferecji sie smieja, ze ktos sobie zbridgowal porty na maszynach wirtualnych zamiast zrobic agregacje. Lepiej CCNA niz network+, zarejestruj sie na netacad (platforma szkoleniowa Cisco), mozesz sciagnac packet tracera za darmo, taki symulator, w
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: Odpalenie własnoręcznie przygotowanego playbooka ansible do konfigurowania serwera nie wymaga znajomości sieci. Tak samo instalacja pakietów, konfiguracja większości usług, połączenie do ssh po kluczu.

Poza tym, dostając wirtualkę z AWS/DigitalOcean/OVH/Azure/GoogleCloud nie musiałem w żaden sposób konfigurować sieci. To wynika z tego, że wcześniej nikt nie wymagał ode mnie zbytnio ogarniania tego.

Też nie zrozum mnie źle, adresację podsieci IPv4 ogarniam oraz wiem jaka jest różnica między UDP i TCP oraz konfigurowałem
  • Odpowiedz
@randomowy_wykopek: Adresacja podsieci czyli? Wyliczysz maske wieksza, mniejsza, adres broadcast i sieci? Nawet jesli dostajesz gotowca chyba dobrze wiedziec przynajmniej z grubsza, mozna szybciej sie zorientowac czy gdzies jest blad, ba nawet wirtualki w zaleznosci od operatora sa inne, aws i microsoft maja inne podejscie, u jednych komunikuja sie po warstwie drugiej, u tamtych po warstwie 3 czyli w jednej opcji odpadaja mac adressy maszyn wirtualnych.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: W sumie tak, wyliczanie maski podsieci i adresu broadcast nie stanowiło jakoś problemu.

Co do wirtualek, nie wiedziałem. Mam zaległości na pewno w modelu OSI, jeśli o to chodzi.

Poza tym chciałbym lepiej debugować problemy poza sprawdzeniem komendami mtr, czy istnieje routing (w sumie, czy ICMP dociera, bo też może być wycięte) oraz dig, czy rekordy DNS rozwiązują się jak należy.
  • Odpowiedz